Υπουργείο Ανάπτυξης -ΣΥΡΙΖΑ: Να στηριχθεί το σύνολο των επιχειρήσεων με κριτήριο την μη αναστολή συμβάσεων εργασίας ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς το υπουργείο Ανάπτυξης 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση συνυπογράφεται κι από τον αρμόδιο για ζητήματα οικονομίας – ανάπτυξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Παππά.

Η ερώτηση κατατέθηκε με αποδέκτη τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη στον οποίο τίθεται το ερώτημα: «Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στη λήψη απόφασης για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού με μοναδικό κριτήριο τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές;».

Τα κριτήρια
Αιτιολογώντας το αίτημα σημειώνουν πως πρέπει «μοναδικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των ΚΑΔ που θα υποστηριχθούν θα πρέπει να είναι η μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές κι όχι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Κι αυτό γιατί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις ως ένας μηχανισμός γρήγορων και μαζικών απολύσεων με αποτέλεσμα, δυνητικά, να έχουμε 2.000.000 συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση, αλλά θα την επιδεινώσει»

Υπενθύμιση
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουμε την δήλωση του πρωθυπουργού την προηγούμενη Πέμπτη σύμφωνα με την οποία «όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Όμως – σημειώνουν οι ερωτώντες βουλευτές «εξαιρείται πλήθος ΚΑΔ και του κλάδου της παροχής υπηρεσιών (π.χ. καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων κ.λπ.)και του κλάδου του τουρισμού (π.χ. ξεναγοί) και του κλάδου της μεταποίησης (κατασκευή ειδών από γυαλί, κατασκευή κεραμικών πλακιδίων, λοιπών ειδών, παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων, παραγωγή ειδών πορσελάνης κ.λ.π» . Επισημαίνουν πως πρόκειται για επιχειρήσεις που «παρότι πλήττονται σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ο κατάλογος «δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σ’ αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες κλάδων, οι οποίοι ενώ πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσονται από τους μικρεμπόρους έως και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες των ευεργετικών μέτρων του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις