Παππάς Αχτσιόλγου Τσακαλώτος:Η απάντηση στην κρίση της πανδημίας είναι μέτρα στήριξης της οικονομίας και κυρίως της απασχόλησης και όχι η δημιουργία ενός νέου κύματος ανέργων και φτωχών. Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή τους δήλωση οι αρμόδιοι των τομέων Ανάπτυξης, Νίκος Παππάς, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η αντίδραση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μετά την δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για τις επερχόμενες δυσκολίες στην οικονομία.

Όπως επισημαίνουν οι τρείς αρμόδιοι τομέων του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση σήμερα ομολόγησε ότι η κρίση βαθαίνει. Η ίδια όμως μοιάζει να πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές εξ αυτών λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία».

Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι «αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους. Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ, γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση. Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών».

Οι Νίκος Παππάς, Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος θέτουν το ερώτημα: « Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις οδηγούν την οικονομία σε καταστολή;».

Καταθέτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως «αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις