Αχτσιόγλου για ΚΥΑ εργασιακών:«Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας» με την αναφορά αυτή σχολιάζει η αρμόδια για ζητήματα εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για τα εργασιακά. Μεταξύ άλλων τονίζει πως δεν προβλέπονται δεσμεύσεις για τις θέσεις εργασίας, δίνεται η δυνατότητα για παράλληλη άσκηση από τους εργοδότες των μέτρων της αναστολής και της εκ περιτροπής εργασία ενώ παραμένει σε ισχύ το μέτρο της μείωσης μισθών κατά 50%.

Καμμία δέσμευση για διατήρηση θέσεων

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Έφη Αχτσιόγλου «η σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε προς εκτέλεση μέτρων για τους εργαζόμενους επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας». Όπως σημειώνει «δεν προβλέπει καμία δέσμευση για διατήρηση των θέσεων εργασίας (ούτε καν του αριθμού αυτών) με το ίδιο προσωπικό, τις ίδιες συμβάσεις, τους ίδιους μισθούς στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, μόλις λήξει το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας».

(Θα ισχύουν παράλληλα η εκ περιτροπής εργασία και η αναστολή συμβάσεων δηλώνει η Έφη Αχτσιόγλου)

Ταυτόχρονο χτύπημα

Επίσης η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει πως «η απόφαση προβλέπει ότι σε μια επιχείρηση μπορούν να επιβληθούν ταυτόχρονα και τα δύο απαράδεκτα μέτρα της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό σε οποιαδήποτε αναλογία. Έτσι σε μια επιχείρηση μπορεί ένα ποσοστό του προσωπικού να τεθεί σε αναστολή και ένα άλλο σε εκ περιτροπής με μείωση μισθού στο 50%». Επίσης πως «ένας εργαζόμενος σε δύο θέσεις εργασίας δεν θα λάβει κανένα επίδομα αν η μία από τις επιχειρήσεις που εργάζεται τον θέσει σε αναστολή αλλά η άλλη εξακολουθεί να λειτουργεί».

(«Παραμένει σε ισχύ το απαράδεκτο μέτρο της γενικευμένης εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας ανεξαρτήτως προϋποθέσεων με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%.»)

Παραμένει η μείωση του 50%

Η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και την κατακραυγή για τα μέτρα που οδηγούν σε μαζικές απολύσεις, η απόφαση προχωρά σε μερική αναδίπλωση μόνο ως προς τις επιχειρήσεις που πλήττονται και εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής, όχι σε αυτές που έκλεισαν με κρατική εντολή, και μόνο για 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής». Όμως αναφέρει πως «ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ το απαράδεκτο μέτρο της γενικευμένης εφαρμογής εκ περιτροπής εργασίας ανεξαρτήτως προϋποθέσεων με μείωση μισθών των εργαζομένων κατά 50%. Μάλιστα τούτο μπορεί να εφαρμοστεί και σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης οδηγώντας τους σε μηνιαίο μισθό της τάξης των 200 ευρώ ή και λιγότερα. Παραμένουν έγκυρες οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν πριν τις 18 Μαρτίου. Παραμένει σε ισχύ ο αποκλεισμός των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων ακόμη και από το ανεπαρκές επίδομα των 800 ευρώ και η προσβλητική παραπομπή τους σε πρόγραμμα κατάρτισης».

Η Έφη Αχτιόγλου καταλήγει επισημαίνοντας πως «η πολιτική της κυβέρνησης είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις