Επιστολή Μητσοτάκη και 11 ακόμη ηγετών του ΕΛΚ:Την αποβολή του κόμματος Fidesz, δηλαδή το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, συνυπογράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με 11 ακόμη επικεφαλής κόμματων, μελών του ΕΛΚ.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η επιστολή στάλθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk, και «ζητείται η αποβολή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία». Την επιστολή αναφέρεται «υπογράφει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Erna Solberg και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς».

(Προπομπός της υπογραφής Μητσοτάκη στο κείμενο κατά του κυβερνήτικού συνασπισμού στην Ουγγαρία, αναφορά που έκανε στην ομιλία του στην Βουλή)

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής τονίζεται πως «επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ' αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Viktor Orban να κυβερνά με διατάγματα».

Τονίζεται επίσης ότι «πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ' αόριστον».

Μάλιστα στην ίδια επιστολή «εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά».

(Στο στόχαστρο 12 κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κομματος οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του Βίκτορ Όρμπαν)

Θυμίζουμε ότι ανάλογη πρωτοβουλία για το θέμα αυτό λήφθηκε με την πρωτοβουλία 13 ευρωπαϊκών κρατών που ζητούν να υπάρξει εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο που εφαρμόζεται στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κατά περίπτωση εθνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τονίζεται μάλιστα ότι αυτή πρέπει να νομοθετείται και να εφαρμόζεται στο πλαίσιο του κράτους δικαίου αλλά και των δημοκρατικών κανόνων και λειτουργιών. Επίσης να σημειωθεί ότι το θέμα της Ουγγαρίας έθιξε και στην παρέμβαση του σήμερα στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.