ΣΥΡΙΖΑ: Σχέδιο-μαμούθ με προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 35 δισ.ετοιμάζεται να προτείνει σήμεραΠαρασκευή ή στις αρχές της επόμενης βδομάδας οΑλέξης Τσίπραςπλαισιωμένος από τους τρεις αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτο, ΟικονομίαςΝίκο Παππάκαι ΕργασίαςΈφη Αχτσιόγλου.Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες τουΦοίβου Κλαυδιανού,ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει να δοθούν περίπου 22 δισ. μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών και χρηματοδοτικών εργαλείων και 13 δισ. "ζεστό" χρήμα (όχι δάνεια).

Οι επιδοτήσεις των 15 δισ.επαρκούν να καλύψουν πλήρως το μισθολογικό κόστος (μισθούς και εισφορές) για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις από τα μέσα Μαρτίου έως και όλον τον Μάιο. Επιπλέον, το σχέδιο της Κουμουνδούρουπροτείνει μέρος των χρημάτων αυτών, που θα δοθούν χωρίς να επιστραφούν, να διατεθεί για να διασωθούν επιχειρήσεις, αλλά και για τις αυξημένες ανάγκες του ΟΑΕΔ πέραν του Μαΐου,ώστε να καλυφθούν οι πολλοί περισσότεροι άνεργοι που θα προκύψουν ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς και ευάλωτα στρώματα.

Για το σχέδιο αυτόείχε δοθεί ειδική εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο να καταρτιστεί από τις πρώτες μέρες τις εξάπλωσης της επιδημίας, πριν καλά-καλά γίνει απολύτως εμφανές ότι η ύφεση θα έχει διεθνείς διαστάσεις και μεγάλο βάθος. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα: "Ήτα μέτρα θα παρθούν τώρα με ένα γενναίο πακέτο ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζόμενων ή εκ των υστέρων η κρίση θα κοστίσει πολλαπλάσιες προσπάθειες".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονηθεί στη βάση της διεθνούς πρακτικής αυτή την περίοδο, συνδυάζοντας την αμερικανική απάντηση στον κορoνοϊό, η οποία γίνεται μέσω ζεστού χρήματος και την ευρωπαϊκή, η οποία δίνει έμφαση κυρίως στην εγγυοδοσία.

Ψήγματα του σχεδίου αυτού αναμένονται να δοθούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις