Ελλάδα -Οικονομία: Με κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα Αυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα δύο αντιτιθέμενα σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Το ένα σχέδιο είναι αυτό που εφαρμόζει η κυβέρνηση:στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, με ανάληψη ενός μέρους του εργατικού και του ασφαλιστικού κόστους από το Δημόσιο και με την παραχώρηση πλήρους ελευθερίας στην εργοδοτική συμπεριφορά. Παρατηρεί δε ότι υπουργοί καλλιεργούν μεθοδικά το έδαφος για περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις.

Το άλλο σχέδιοείναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα κατατεθεί λεπτομερώς την ερχόμενη Δευτέρα.Προβλέπει μέτρα που να είναι, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τουλάχιστον ανάλογα με αυτά που λαμβάνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέτρα που αφορούν τη στήριξη της δημόσιας Υγείας, την κοινωνική πολιτική, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των μισθών, την παροχή ρευστότητας και τη ρύθμιση δανειακών αναγκών για τις επιχειρήσεις.

Όπως σχολιάζει το άρθρο: «Η κυβέρνηση αντιδρά ήδη στις προτάσεις αυτές μιλώντας για λαϊκισμό, ανευθυνότητα και κίνδυνο για νέο Μνημόνιο. Δύσκολο, όμως, να υποθέσει κάποιος ότι η Γερμανία και η Γαλλία, που παίρνουν μέτρα αντίστοιχα με το 1/5 του ΑΕΠ τους, χτυπήθηκαν από κάποιον ιό λαϊκισμού».

Η πραγματικότητα είναι άλλη ισχυρίζεται το κόμμα της αντιπολίτευσης: όλη η υπόλοιπη Ευρώπη καταλαβαίνει πως ο κίνδυνος είναι η απονέκρωση της οικονομίας. Και παρεμβαίνουν για να την αποτρέψουν.Θεωρεί δε ότι η λογική της κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική: εξυπηρετεί κάποιους οικονομικά ισχυρούς, που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία να ενισχύσουν τη θέση τους απέναντι σε εργαζόμενους και μικρότερους ανταγωνιστές. Δεν πρόκειται λοιπόν για στήριξη της οικονομίας, αλλά για αναδιανομή.

Σε πρόσφατη δήλωσή του,ο Αλ. Χαρίτσης ζήτησεαπό την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα». Διότι όπως είπε: «Αν δεν αλλάξει τώρα, τότε θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα ακολουθήσει στην οικονομία και την κοινωνία».