Εκλογές 2020 κορονοϊός: «Φουντώνουν» τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη μιλούν για κάλπες όλο και περισσότερο, ανάλογα φυσικά και με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.
Το θετικό κλίμα που υπάρχει υπέρ της κυβέρνησης τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το λαμβάνουν και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις όπου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με μεγάλη διαφορά ενώ και οι περισσότεροι υπουργοί καταγράφουν υψηλά ποσοστά στη θετική γνώμη των πολιτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», κορυφαίοι υπουργοί χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «κάλπες ανασυγκρότησης» και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η Νέα Δημοκρατία πρέπει να εκμεταλλευτεί το υπέρ της κλίμα να πάει σε διπλές εκλογές και να κάψει την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε δυο επώδυνες ήττες. Οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές ακόμη και τον Σεπτέμβριο δεν έχουν μόνο πολιτικά χαρακτηριστικά. Όσοι μιλούν για κάλπες υπογραμμίζουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας στο μέτωπο της οικονομίας. Οι εκτιμήσεις για τη ζημιά που θα υποστεί η χώρα ποικίλλουν και συνδέονται άμεσα με τον χρόνο που θα κρατήσει η νόσος.

Στο πιο απαισιόδοξο σενάριο (απώλεια τουριστικής σεζόν και ζημιά της τάξης των 15 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή 30 δισεκατομμύρια ευρώ), η εφημερίδα καταλήγει ως εξής: «Μόνο ένα ευρύτερο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, κάτι σαν το μεταπολεμικό «σχέδιο Μάρσαλ», θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα σε μια κανονικότητα σε διάστημα 2-3 ετών. Και μόνο μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και με ισχυρή λαϊκή εντολή, θα μπορούσε να το υλοποιήσει.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ερώτημα είναι πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στα υπαρκτά αυτά σενάρια. Ο πρόεδρός του, που δεν άκουσε διάφορες… σειρήνες που προέκριναν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας , έχει κάνει την επιλογή για χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και κριτική (κατά κύριο λόγο στο πεδίο της οικονομίας) και κυρίως, εποικοδομητικές προτάσεις, όπου διαπιστώνει «κενά» στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει, τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπέρβαση της κρίσης. Θα πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, για γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο, περί τα 30 δισεκατομμύρια (15% του ΑΕΠ), κατ’ αντιστοιχία με την αντίδραση άλλων κρατών. Η προτεινόμενη δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει τρία σκέλη:

  • Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της δημόσιας Υγείας.
  • Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.
  • Μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις