Ο Πέτρος Κόκκαληςμιλώντας για τις θέσεις της Πράσινης Αριστεράς είπε αναλυτικά:

Για την πανδημία

Η υγειονομική κρίση με την έξαρση των κρουσμάτων του Covid-19 μοιάζει με την κλιματική κρίση σε fast forward Είναι μία κρίση που δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε ανθρώπους ούτε σε κράτη, είναι μία κρίση που χρειάζεται πρωτοφανή δραστηριοποίηση και συνεργασία όλων.
Στον δικό μας χώρο δεν υπάρχει η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα. Η κανονικότητα έχει πάψει να υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί 1,2 βαθμούς Κελσίου και προχωρά για τους +3,5.
Οι πανδημίες στον 21ο αιώνα δεν είναι ξέχωρες από την διαδικασία που οδηγεί στην κλιματική κρίση, την παγκοσμιοποίηση και την αύξηση της εκμετάλλευσης των πόρων. Η μεγάλη αποψίλωση των δασών, ηεπέκταση των γεωργικών μονοκαλλιεργειών,οι παγκόσμιες αλυσίδες φαγητού ευνοούν την ανάπτυξη ιών όπως ο SARS ο H1N1 και άλλοι που έχουμε δει.

Για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών

Εκείνο που συζητείται όλο και περισσότερο και το είπε και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι το ζήτημα της ανθεκτικότητας των κοινωνιών.
Παλιότερα θα το λέγαμε προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπάρχει μία Προοδευτικήσυμμαχία στηνοποίασυμμετέχουμε εμείς ως Αριστερά, οι πράσινοι, οι σοσιαλιστές δημοκράτες και άλλες δυνάμεις που συγκροτούμε τη λεγόμενη πράσινη προοδευτική συμμαχία.
Απέναντι σε εμάς υπάρχουν αυτοί που λένε να μην ασχοληθούμε με την κλιματική κρίση τώρα που έχουμε άλλα θέματα. είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είναι και ευρωσκεπτικιστές αλλά και στο μπλοκ εκείνο που επιτίθεται ταυτόχρονα στις δημοκρατικές διαδικασίες και τους κανόνες δικαίου.
Σαν Ευρώπη έχουμε κατεύθυνση, αυτή είναι πράσινη, είναι ψηφιακή και προς την ανθεκτικότητα.

«Προς μία αναγεννητική οικονομία»

Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι, οι μεγάλες κρατικές παρεμβάσεις που γίνονται τώρα στην οικονομία να είναι προς την κατεύθυνση μιας αναγεννητικής οικονομίας και όχι προς την κατεύθυνση που ήταν το 2008. Πρέπει αυτή τη φορά να εγγυηθούμε την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων.

Για τις μονοκαλλιέργειες και τη νέα ΚΑΠ

Σε ότι αφορά την Κοινή αγροτική πολιτική και τις μονοκαλλιέργειες τόνισε:
Στην Ελληνική περιφέρεια ξέρουν καλύτερα ότι εκεί που υπάρχει μία μονοκαλλιέργεια υπάρχει μικρότερη βιοποικιλότητα.
και όπου δεν υπάρχει η βιοποικιλότητα Υπάρχει πολύ μικρότερη ανθεκτικότητα. μία ασθένεια μπορεί να θερίσει ένα ολόκληρο χωράφι αν όλο το χωράφι είναι το ίδιο. με τη νεοφιλελεύθερη λογική που επικρατεί
Η εντατικοποίηση της μονοκαλλιέργειαw στην αγροτική παραγωγή μας κάνει λιγότερο ανθεκτικούς και περισσότερο εκτεθειμένους.
Αυτή τη στιγμή ο αόρατος εχθρός που όλοι πολεμάμε λοιπόν είναι το αόρατο χέρι της αγοράς. Ήταν ένα κυρίαρχο αφήγημα τα τελευταία χρόνια που δεν μας πήγε καλά.
Η η νέα ΚΑΠεξετάζεται ώστε να είναι στην ίδια γραμμή με την πράσινη συμμαχία. για πρώτη φορά στην ιστορία συμμετέχει η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Για τη χώρα μας η νέα ΚΑΠ είναι μία τεράστια ευκαιρία γιατί η τροφή πρέπει να έχει και ποιότητα και ταυτότητα και σε αυτό πιθανώς είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές εσωτερικά καθώς την περίοδο αυτή πρέπει να προετοιμάσουμε την εθνική μας στρατηγική με τη διαβούλευση. Είναι ένας μεγάλος πλούτος που δεν τον έχουμε εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε.

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις