Πρώτη κατοικία: Με την διαδικτυακή πλατφόρμα προστασίας, όπου υποτίθεται ότι οι δανειολήπτες μπορούν να κάνουν διακανονισμό να έχει αποτύχει, το μέλλον για όσους έχουν κόκκινα δάνεια είναι εφιαλτικό αν δεν παραταθεί η υπάρχουσα ομπρέλα προστασίας. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που είναι στα “κόκκινα” υπολογίζονται στους 130.000 και μέχρι τον προηγούμενο μήνα είχαν εγγραφεί 67.686, είχαν υποβληθεί 2.218 αιτήσεις κι έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε μόλις 240 πολίτες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Έτσι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη βουλή τροπολογία για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου  καλώντας την κυβέρνηση να την υιοθετήσει και να την ψηφίσει.

Συγκεκριμένα, το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος  Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2020, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Κύρωση  της από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση και με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook να ψηφίσει στην Βουλή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

«Εδώ και μήνες καλούμε την κυβέρνηση να παρατείνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος Απριλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική μέσα στην κρίση του κορονοϊού», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω Facebook, υπογραμμίζοντας πως «είναι αδιανόητο να καλούμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να βγάζει στο σφυρί τα σπίτια ανθρώπων που μέσα στην κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις».«Ανθρώπων που είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 50% με τη σφραγίδα του κ. Βρούτση, που βγήκαν σε αναστολή εργασίας με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που οδηγούνται κατά χιλιάδες στην ανεργία», συμπληρώνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα πρόταση νόμου για παράταση του πλαισίου πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν δεν έχει καμία δικαιολογία. Να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσουμε όλοι μαζί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβερνητική αντίδραση

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει επίσημη απάντηση, πέραν της διαβεβαίωσης ότι θα είναι θετικές οι εξελίξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών είπε εχθές σε απάντηση όλων το κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα:

«Για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουμε αποδείξει ότι πάντα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες την κατάλληλη στιγμή με κοινωνική ευθύνη Παρατείναμε την προθεσμία για τέσσερις μήνες, εδώ είμαστε μέχρι τέλος Απριλίου να αξιολογηθούμε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε. Σίγουρα θα είναι πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν αποτελεσματικότητα αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία»

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντίδραση των θεσμών στην παράτασή της μίλησε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ1 και ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, “πρόκειται για μια δύσκολη συζήτηση. Ποτέ δεν ήταν ένα εύκολο θέμα, αλλά έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για το αίτημά μας” ενώ πρόσθεσε ότι “βρισκόμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και πιστεύω ότι στο τέλος θα πάμε καλά”.

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πτωχευτικό πλαίσιο με την πρώτη κατοικία απροστάτευτη

Στην προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «είκοσι ημέρες πριν λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας και η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για παράταση» και συμπληρώνει: «Αποκηρύσσει μεν τους πλειστηριασμούς, κρυπτόμενη πίσω από το προσωρινό κλείσιμο των δικαστηρίων». «Την ίδια ώρα που τράπεζες και funds προετοιμάζονται για μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε χιλιάδες δανειολήπτες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πτωχευτικό πλαίσιο με την πρώτη κατοικία απροστάτευτη», υποστηρίζει ο κ. Κατρίνης και καταλήγει: «Εδώ και τώρα οι κυβερνώντες να πάρουν την απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών και να διαμηνύσουν ότι η χώρα βρίσκεται σε μια έκτακτη οικονομική κρίση και όχι σε μια τακτική μεταμνημονιακή αξιολόγηση».