Coronaparty σε Δήμους και Περιφέρειες: Η ευρωζώνη έχει αποσαφηνίσει πως οι δαπάνες που εμμέσως ή αμέσως συνδέονται με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊου θα μπορούν να καλύπτονται με χαμηλότοκα δάνεια που θα παρέχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ή και άλλες ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης.

Μια εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη «για τη μηνιαία και σωρευτική καταγραφή των δαπανών που σχετίζονται με την ενσκήψασα πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθή και ομοιόμορφη παρακολούθησή τους» αναφέρει πως στις προς καταγραφή δαπάνες περιλαμβάνονται κυρίως όσες σχετίζονται με τα μέτρα οικονομικής στήριξης φυσικών και νομικών προσώπων που πλήττονται -κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις- καθώς και με την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κι αυτό γιατί η κατάσταση πάει να ξεφύγει.

Τονίζεται πως θα πρέπει να καταγράφονται όλες οι δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ανεξαρτήτως προέλευσης χρηματοδότησης, καθώς και όσες θα πραγματοποιηθούν στο προσεχές διάστημα και θα καλύπτονται από πιστώσεις για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό των Γενικών Κρατικών Δαπανών ή άλλες ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις των φορέων, συμπεριλαμβανομένων και έκτακτων δράσεων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Corona-party στην αυτοδιοίκηση

Προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει από όσα σε πρώτη φάση καταγράφονται στους Οργανισμούς αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού . Οι δαπάνες «στο όνομα του κορονοϊού» έχουν εκτοξευθεί. Απευθείας αναθέσεις για μέτρα προστασίας, προμήθεια υλικών (μάσκες, αντισηπτικά γάντια, θερμόμετρα drones κλπ) αλλά και πιο «ψαγμένες δαπάνες» όπως παροχή δωρεάν γευμάτων (λόγω και του Πάσχα). Ενδεικτικό παράδειγμα, αν και με μια ματιά στην Διαύγεια ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι γίνεται, μεγάλη Περιφέρεια της χώρας όπου για «προμήθεια και διανομή 50 χιλιάδων έτοιμων πασχαλινών γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες των δήμων»  ξόδεψε  4.992.181, 80 ευρώ (5 εκατομμύρια ευρώ δλδ) με  με τιμή 13.70 ευρώ για δύο γεύματα.

Άlλη συχνά απαντώμενη σπατάλη είναι η αγορά προγραμμάτων για τηλεδιασκέψεις την ώρα που υπάρχουν στην αγορά δωρεάν εφαρμογές που όμως δεν προτιμώνται.  Δαπάνες όμως παρατηρούνται και για «εκστρατείες ενημέρωσης για τον κορονοϊό» δηλαδή διαφημίσεις που μοιράζονται αφειδώς προκειμένουν να… ενισχυθεί η διαφάνεια. Σε πολλές περιπτώσεις οι πρμηθευτές είναι οι ίδιοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες  υλικών ή υπηρεσιών κάτι που δείχνει πως κάποιοι πρόλαβαν να «στήσουν δίκτυα» που προκαλούν Covid-19 στο Δημόσιο Ταμείο.

Μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών

Με την εγκύκλιο του κ. Σκυλακάκη καθιερώνεται  μηνιαία παρακολούθηση των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που αφορούν στο σύνολο των δαπανών που ήδη έγιναν και θα προκύψουν από τη λήψη και υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και οικονομίας από τον κορονοϊό.  Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη αποστολή των στοιχείων η εν λόγω καταγραφή δαπανών, θα αφορά σε πληρωμές ή τιμολογήσεις μηνός Μαρτίου 2020 και θα διενεργηθεί μέχρι την 27η Απριλίου 2020 για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που αφορούν πληρωμές φορέων της Κεντρικής Διοίκησης θα αποστέλλονται από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών μέχρι την 15η μέρα κάθε μήνα και θα αφορούν πληρωμές που διενεργήθηκαν από τους φορείς τους κατά τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία που θα αφορούν σε πληρωμές ή τιμολογήσεις από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα αποστέλλονται από τις οικονομικές υπηρεσίες τους στις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των εποπτευόντων υπουργείων, εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα και θα αφορούν πληρωμές ή τιμολογήσεις που διενεργήθηκαν από τους φορείς αυτούς κατά τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις