ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο γαλάζιο στρατόπεδο με αφορμή την απόφαση της εταιρείας για την μη ανανέωση δεκάδων συμβάσεων εργασίας. Όπως ήδη είχε επισημάνει ο flash.gr σε ανάρτησή του την Κυριακή 26/4 «ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 125 εργαζόμενοι απολύονται στο όνομα του κορονοϊού» η εταιρεία μετακυλίει τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, καθιστώντας τους άνεργους. Αυτό μάλιστα είναι το νέο αφήγημα πάνω στο οποίο θα πατήσουν όλες οι επόμενες ανακατατάξεις στα εργασιακά. Όλα δηλαδή θα γίνουν εξ ονόματος της πανδημίας.

Ωστόσο, στο σωματείο των Σιδηροδρομικών την απόλυτη πλειοψηφία έχει η γαλάζια συνδικαλιστική παράταξη (πάνω από 60%) κι όπως είναι επόμενο ο αρμόδιος υπουργός δέχθηκε «φίλια» πυρά. Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υποδομών και Μεταφορών, τα πολιτικά κόμματα και τη ΓΣΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών επισημαίνει πως θεωρεί «αδιανόητο μία εταιρεία όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ απολαμβάνει την εύνοια της πολιτείας στην κρίσιμη αυτή περίοδο, να προχωρά σε απολύσεις απαραίτητου και εξειδικευμένου προσωπικού, μετακυλίοντας τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, καθιστώντας τους άνεργους».

Όπως σημειώνει η ΠΟΣ, οφείλει να τονίσει πως οι ανωτέρω εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί στις Σχολές του Σιδηροδρόμου και είναι απολύτως απαραίτητοι, προκειμένου να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η τρέχουσα συντήρηση του τροχαίου υλικού που κυκλοφορεί αλλά και για την υλοποίηση της σύμβασης εκτεταμένης συντήρησης του τροχαίου υλικού που ανήκει στο κράτος.

«Για όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει αποφάσεις στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην περίπτωσή μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας», καταλήγει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Τα πυρά της ΔΑΚΕ στον Καραμανλή

«Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την πλήρη αδιαφορία του και καλούμε τον Υπουργό (σ.σ.: Κ. Αχ. Καραμανλή) να παραδώσει τα κλειδιά του Υπουργείου ή στον Πρωθυπουργό ή στην TRENITALIA και στη Διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθότι τους δίδουν δικαιώματα και δεν τους επιβάλλουν υποχρεώσεις!!!» αναφέρεται μάλιστα στην κατακλείδα της πρόσφατης ανακοίνωσης (24/4/20) του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος, του σωματείου μέσω του οποίου εκλέγεται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (και κατ’ επέκταση στη ΓΣΕΕ) ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Νίκος Κιουτσούκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά 75 έμμεσες απολύσεις, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έχει ενημερώσει αν θα ανανεώσει τις συμβάσεις εργαζόμενων στην τεχνική βάση (εργάζονται εκεί για πάνω από δύο χρόνια), αλλά και 50 ακόμη εργαζόμενους οι οποίοι εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, και τους οποίους η εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα τους επαναφέρει,  επικαλούμενη τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας και την πτώση των εσόδων κατά 90%.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν εκπαιδευτεί στις Σχολές του Σιδηροδρόμου και είναι απολύτως απαραίτητοι, προκειμένου να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η τρέχουσα συντήρηση του τροχαίου υλικού που κυκλοφορεί αλλά και για την υλοποίηση της σύμβασης εκτεταμένης συντήρησης του τροχαίου υλικού που ανήκει στο κράτος.