Χαρίτσης – Μητσοτάκης: «Περιμέναμε χτες από τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του να εξηγήσει ποια υγειονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει και βάσει ποιων πρωτοκόλλων και ποιων προτεραιοτήτων ξεκινά η διαδικασία της επανόδου της κοινωνίας στην κανονικότητα», σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 98,4». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, τον πρώτο λόγο έχει η επιστημονική επιτροπή και γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις αποφάσεις της.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δείχνει να κινείται χωρίς σχέδιο και με τη λογική “βλέποντας και κάνοντας” -πέρα από το οικονομικό- και στο υγειονομικό πεδίο, το οποίο είναι δέκα φορές πιο επικίνδυνο». «Στο χθεσινό φλύαρο διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν ακούσαμε λέξη για το πώς θα μείνει η κοινωνία όρθια μετά την κρίση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Για τα σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, έθεσε το ερώτημα «ποια εκπαιδευτική και επιστημονική σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποια τεκμηρίωση υπάρχει, αφού στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει πολύ ισχυρή διχογνωμία για το αν και κατά πόσο θα έπρεπε να προχωρήσει». «Περιμέναμε τον πρωθυπουργό», πρόσθεσε, «να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία, η οποία έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα σωφροσύνη και αλληλεγγύη, για ποιο λόγο μετατρέπει τα παιδιά σε πειραματόζωα ρισκάροντας ένα νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας».

Σε χθεσινή δήλωσή του on camera, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων για είκοσι μόλις μέρες είναι ένα αχρείαστο ρίσκο σε βάρος τόσο των μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όσο και των ευπαθών ομάδων».

Για τις εκκλησίες

Επιπλέον, για το άνοιγμα των εκκλησιών διερωτήθηκε: «Βάσει ποιας σκοπιμότητας προχωρά η κυβέρνηση σε αυτό και ποιες πολιτικές σκοπιμότητες κρύβονται πίσω από αυτή την απόφασή της;».


Ο κ. Χαρίτσης είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρατήσει στάση πρωτοφανούς υπευθυνότητας, καταθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης» και πως όμως δεν θα σιωπήσει «απέναντι σε ολιγωρίες, λάθη και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης». Είπε ότι «παρόλο που στο υγειονομικό σκέλος η Ελλάδα σε σχέση με τη δυτική Ευρώπη τα έχει πάει καλά, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και επιπλέον δεν έχουμε δει κανένα μέτρο για την προστασία της οικονομίας από την επερχόμενη ύφεση».

Συνεπώς, τόνισε, «η κρίση δεν θα προκύψει στο μέλλον, είναι παρούσα» και εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ κατήρτισε το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» «με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Δήλωσε ότι η καλή εικόνα της χώρας αναφορικά με την πανδημία αποτελεί κατάκτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και πως η ατομική ευθύνη είναι σημαντική, «αλλά δεν μπορεί πίσω από αυτή να κρύβονται η ευθύνη και οι αρμοδιότητες του κράτους και της κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να καθίστανται πλέον οι μάσκες υποχρεωτικές και την ίδια στιγμή να μην έχει εφαρμοστεί διατίμηση από την κυβέρνηση και να γίνονται ανεκτά φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αν υπολειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί», τονίζοντας ότι τις τελευταίες μέρες ψηφίζονται πολύ κρίσιμα νομοσχέδια για την Παιδεία και το Περιβάλλον, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι επιλέγει να τα φέρει τώρα στη Βουλή, «υποβαθμίζοντας και υποτιμώντας πλήρως τις δημοκρατικές λειτουργίες».Για τα voucher τηλεκατάρτισης
Για τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό Εργασίας και στον πρωθυπουργό, «αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση, σχετικά με την εξαπάτηση των επιστημόνων και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». «Ο κ. Βρούτσης παραμένει στη θέση του, άρα ο πρωθυπουργός υιοθετεί όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και φυγομαχεί απέχοντας από τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα», είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις