Νομοσχέδιο παιδεία: Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρό του το σχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως εν μέσω πανδημίας καταγγέλλοντας αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που ορθώνουν εμπόδια στην μόρφωση της νέας γενιάς, διογκώνουν τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επαναφέρουν τις ιδεοληψίες για τα σχολεία των αρίστων.  Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νομοσχέδιο αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

 • Εισάγει στο Νηπιαγωγείο, πιλοτικά γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Φυσική Αγωγή και Αγγλικά) που αλλοιώνουν τον ευέλικτο τρόπο λειτουργίας του αγνοώντας παντελώς τους παιδαγωγικούς στόχους των αναλυτικών προγραμμάτων αυτής της ηλικίας, την διαθεματικότητα αλλά και την βιωματική μάθηση με παιγνιώδη τρόπο χωρίς κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων. Το νηπιαγωγείο δεν μπορεί να «σχολειοποιηθεί».
 • Στα Δημοτικά Σχολεία αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, από 22 που ήταν μέχρι σήμερα σε 26, οδηγώντας από τη μια μεριά στη δημιουργία μεγάλων τάξεων και από την άλλη σε κατακερματισμό μικρότερων σχολείων, αφού δεν θα συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό μαθητών στα τμήματα και οι μαθητές θα οδηγούνται σε όμορα σχολεία.
 • Στην Γ΄ Γυμνασίου στερεί το δικαίωμα των μαθητών, μετά την εξεταστική Περίοδο του Σεπτεμβρίου, να ξαναδώσουν γραπτή δοκιμασία σε όποιο μάθημα υστέρησαν και τους στέλνει να επαναλάβουν την τάξη.
 • Μετατρέπει το σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο και αυξάνει το μέσο όρο προαγωγής/ απόλυσης από 9,5 σε 10 στο Λύκειο.
 • Αποκλείει από τα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια την εγγραφή μαθητών άνω των 17 ετών, στερώντας τη δυνατότητα επανένταξης στο Εκπαιδευτικό Σύστημα στους μαθητές που το είχαν εγκαταλείψει, την δυνατότητα των αποφοίτων ΓΕΛ να αποκτήσουν ειδικότητα και πτυχίο επαγγελματικών προσόντων σε δημόσια δομή τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και των αποφοίτων ΕΠΑΛ να αποκτήσουν 2η ειδικότητα, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα, σε όφελος των Ιδιωτικών ΙΕΚ.
 • Επαναφέρει το αντιπαιδαγωγικό μέτρο αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους που θα συνοδεύουν τους μαθητές σε όλη τους τη ζωή, όπως ίσχυε μέχρι το 2007.
 • Επαναφέρει την Εξωτερική Αξιολόγηση για σχολεία και εκπαιδευτικούς και σε συνδυασμό με τη δημιουργία Προτύπων σχολείων στοχεύει στην κατηγοριοποίησή τους και την απαξίωσή τους σε περιοχές που οι ταξικές και οι κοινωνικές συνθήκες ήδη θέτουν προβλήματα στην εκπαίδευση, όπως στην Δυτική Αττική
 • Για τους αναπληρωτές, επιχειρεί δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις μέσω της αύξησης των ετών ποινής από 2 σε 3 έτη αποκλεισμού από τους πίνακες αναπληρωτών, όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι τα χρήματα που παίρνουν ή το εργασιακό τους καθεστώς (π.χ. μειωμένου ωραρίου) δεν τους επιτρέπουν πολλές φορές –παρόλο που θέλουν να δουλέψουν- να ζήσουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Επιπλέον το νομοσχέδιο δεν προβλέπει εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, ούτε καν για τις άδειες ασθενείας.

Όπως τονίζεται από την Κουμουνδούρου, το νοσμοσχέδιο είναι απαράδεκτο και δυναμιτίζει την εκπαίδευση κι ως εκ τούτου η υπουργός καλείται να το αποσύρει, ενώ καταγγέλλει την ίδια την πράξη της κατάθεσής του εν μέσω πανδημίας, ως μη ηθική και αντιδημοκρατική.

Τηλεσυζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Η ΟΜ Εκπαιδευτικών Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα, ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΜΑΪΟΥ στις 7.00 μ.μ.  με θέμα:

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…

Συνδιοργανωτές:
Νομ. Επιτρ. Παιδείας Αττικής
Νομ. Επιτρ. Βόρειας Αθήνας

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

 • Νίκος Φίλης  Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ, πρ. Υπουργός Παιδείας
 • Θέμης Κοτσιφάκης  Εκπαιδευτικός, πρ. Πρόεδρος της ΟΛΜΕ
 • Παύλος Χαραμής  πρ. Πρόεδρος  ΚΕΜΕΤΕ / ΟΛΜΕ
 • Αντώνης Λιάκος  Καθηγητής Πανεπιστημίου

Θα γίνουν παρεμβάσεις από τους:
Μαρία Μπατσούτα,  Λεωνίδα Νίκα και  Θοδωρή Οτζάκογλου

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι εκπαιδευτικοί:

Βελλίδου Φανή, Γεωργουλόπουλος Κώστας, Κωνσταντίνα Κοεμτζίδου, Μόρμορης Μανόλης

Παρακολουθήστε ζωντανά στο κανάλι youtube: Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ Αττικής

Ερωτήσεις μπορούν να υποβάλλονται, είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο email:   [email protected]

Πληροφορίες και στη σελίδα της εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/587264051896218/

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις