Πέτρος Κόκκαλης: «Θα δούμε σε 14 ημέρες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις πρώτες ημέρες της άρσης των περιοριστικών μέτρων,  σε συνέντευξή του στο Open, στην εκπομπή «Open Ελλάδα» με τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμέρο. «Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή αυτή, είμαστε μόλις στην τρίτη ημέρα μετά από έναν πρωτοφανή εγκλεισμό και δεν χωρά αμφιβολία ότι ο καθένας προσπαθεί να προσαρμοστεί. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο το έργο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, και χρειάζεται από όλους κοινή λογική, σύνεση και καταλλαγή», είπε χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι η πιο χρήσιμη λέξη που ακούσαμε είναι η “κοινότητα”. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε μια κοινότητα, πρέπει να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και να καταλάβουμε ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες. Έχω μια διαφωνία με την έννοια της “κανονικότητας”. Δεν πρόκειται για μια “κανονικότητα”, αλλά για μια νέα πραγματικότητα. Πρόκειται για μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε μια νέα πραγματικότητα που θα μας επιτρέψει να ζούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις συνθήκες που έχουμε ήδη δημιουργήσει.

Καταλαβαίνουμε όλοι και την ανάγκη των επαγγελματιών να δουλέψουν και τις ανάγκες των εφήβων των 16χρονων και των 17χρονων να βγουν έξω, με καλό καιρό. Είναι δύσκολο να μείνουν σπίτι τους, Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό το ζήτημα με τις πλατείες να γίνει μια αντιπαράθεση νεολαίας, αστυνομίας και Πολιτείας. Πρέπει όλοι να νουθετήσουμε και να μιλήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους, και να φροντίσουμε στις επόμενες εβδομάδες, να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλον, με διαφορετικό τρόπο από αυτό που είχαμε μάθει», τόνισε ο κ. Πέτρος Κόκκαλης.

Για τις κινητοποιήσεις των ανθρώπων του Πολιτισμού, έκανε λόγο για την διεκδίκηση ενός κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί πάρα πολύ σοβαρά από την κατάσταση. «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να μπαίνει σε καραντίνα, με φροντίδα υγειονομικών μέτρων, λελογισμένα, τέτοιου είδους αιτήματα είναι λογικό να εκδηλώνονται. Αυτή η πίεση των τελευταίων ημερών για την κάλυψη των αναγκών των καλλιτεχνών, οδήγησε και την κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε και η κυρία Μενδώνη. Είναι ένας δύσκολος κλάδος οι καλλιτέχνες, γιατί υπάρχει μια δυσκολία να ορίσουμε ποιος είναι και ποιος δεν είναι εργαζόμενος στο χώρο του Πολιτισμού. Αυτή η κινητοποίηση είναι και μια αφετηρία να βελτιωθεί και ο κλάδος σιγά- σιγά. Η κυβέρνηση πρωτίστως πρέπει να καλύψει τις ανάγκες όλων των εργαζόμενων στον Πολιτισμό».

Για τον περιβαλλοντικό νόμο

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αντίδραση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. ΟΙ ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης έχουμε ήδη καταθέσει δυο ερωτήσεις στην Κομισιόν για διατάξεις του νομοσχεδίου που παραβαίνουν το κοινοτικό δίκαιο. Αυτό θα μας το απαντήσει η Επιτροπή, όχι ο κ. Χατζηδάκης», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι καταστροφικές οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura, η κατάργηση των απόλυτων ζωνών, η πιθανή απελευθέρωση δραστηριοτήτων όπως οι εξορύξεις. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι η βιασύνη. Δημιουργήθηκε στην περίοδο της πανδημίας ένα συναινετικό κλίμα, με μια λελογισμένη αντιπολίτευση, το οποίο θα έπρεπε να διατηρηθεί. Δεν υπήρχε κανένας λόγος σε συνθήκες ελλιπούς κοινοβουλευτικής διαδικασίας, να περάσει ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο. Το Περιβάλλον είναι ένα κεντρικό ζήτημα, ουσιαστικό ζήτημα ανάπτυξης και δημόσιας Υγείας, και είναι λάθος να το αντιμετωπίζουμε με έναν τέτοιο τρόπο», σημείωσε η ίδιος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις