ΕΣΡ – Αποφάσεις: «Είναι σαν να με έχει εφοδιάσει κάποιος με νερό και αλεύρι και να φιλοδοξεί ότι θα προκύψει παντεσπάνι», ήταν η αλληγορία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να περιγράψει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την παγιωμένη κατάσταση που επικρατεί. Δηλαδή την εκκωφαντική μονοφωνία που επικρατεί στην τηλεόραση και το οποίο πρακτικά σημαίνει αποκλεισμό της αντιπολίτευσης.

Επικαλούμενος την υποστελέχωση και τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ, παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει τίποτα πέρα από το να παρακολουθεί στωικά τη δυστοπική μιντιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Ειδικότερα, παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί να κάνει ούτε την αναγκαία καταγραφή προκειμένου να μπορεί σε δεύτερο χρόνο να παρέμβει για ζητήματα ισομερούς προβολής όλων των απόψεων. Επικαλέστηκε δε αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες για να επιβάλλει πρόστιμο η Ανεξάρτητη Αρχή σε κάποιον τηλεοπτικό σταθμό θα πρέπει να έχει προηγηθεί ποιοτική αξιολόγηση των ειδήσεων, κάτι που είναι -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- πρακτικά αδύνατον.

Προηγουμένως, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσαν ζήτημα λειτουργίας της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για τεράστιο έλλειμμα πολιτικού πλουραλισμού εν μέσω πανδημίας. «Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι ποτέ όσο σήμερα δεν είχαμε τόσα πολλά μίντια και τόσο κακή ενημέρωση» είπε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, και πρόσθεσε: «Τόσο σφιχτό εναγκαλισμό δηλαδή της κυβερνητικής εξουσίας με την Τέταρτη Εξουσία».

Μάλιστα, ο κ. Κάτσης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να εργάζονται στην υπηρεσία της κυβέρνησης τόσοι δημοσιογράφοι ως μετακλητοί ενώ τόσο καιρό έκαναν τους σχολιαστές στα πάνελ. «Είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι τομεάρχες να παρουσιάζουν το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” και στα ιδιωτικά κανάλια να μην έχει παίξει πουθενά;

Και στην ΕΡΤ να κόβονται οι τομεάρχες κατά την παρουσίαση; Είναι δυνατόν να προβάλλονται αποσπασματικά οι ανακοινώσεις ενός κόμματος; Είναι δυνατόν να επιβάλλεται λογοκρισία στους περιφερειακούς ρεπόρτερ της ΕΡΤ; Είναι δυνατόν να αναρτώνται στο gov.gr σκίτσα που σατιρίζουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην απαντά κανένας;», ήταν τα αλλεπάλληλα ερωτήματα που έθεσε ο Μ. Κάτσης, εικάζοντας ότι «υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού και κάποιος από πίσω δίνει «γραμμή».

Αλ. Χαρίτσης: Έχουμε ζητήσει από τα μέσα Απριλίου από το ΕΣΡ την άμεση παρέμβασή του για την κατάσταση στα ΜΜΕ
Σε δήλωσή του ο εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είπε:  «Στις 14 Απριλίου απέστειλα, ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιστολή προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του σχετικά με την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών δυνάμεων στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Αθανάσιος Κουτρομάνος, δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια.

Σήμερα, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου -πάλι – απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας ενός αιτήματος που σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Πιο συγκεκριμένα, αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες, αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα δημοκρατίας και πολυφωνίας που έθεσαν βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Είναι σαφές ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής δεν είναι σε θέση να εξετάσει ακόμα και τα θεμελιώδη ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, όπως αυτές απορρέουν από το Σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή τη διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση των πολιτών και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως άλλωστε είχαμε ζητήσει με την επιστολή μας.

Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις