Πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ ανεργία: «Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα. Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Επίσης, έγινε αναλυτική συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Όπως αναφέρεται, ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην επικαιροποίηση του προγράμματος του κόμματος, με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει από την κρίση της πανδημίας. H Πολιτική Γραμματεία εκτιμά ότι οι βασικές προγραμματικές προτεραιότητες που πρέπει να αποτυπώνονται σε αυτό είναι οι εξής:

  • Στήριξη της εργασίας,
  • ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας,
  • αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση,
  • συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας.

«Το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη», τονίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, επισημαίνεται πως «τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα” και ότι “η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».

«Ωστόσο, υπάρχουν πολιτικές με διαφορετικό πρόσημο. Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων», τονίζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει: «Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” που παρουσιάσαμε στην αρχή της πανδημίας, έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων, όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων».

Ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, η Πολιτική Γραμματεία αξιολογεί πως «μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι». «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας», υπογραμμίζει, ενώ προειδοποιεί πως «αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί». «Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της», καταλήγει η ανακοίνωση για την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε 5 χρόνια

Την επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και την άσκηση πίεσης στον πρωθυπουργό «έστω και τώρα να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κομματικές πηγές. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στην οικονομία τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα», για να υπογραμμίσει ότι «εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως πολιτικές με εντελώς αντίθετο πρόσημο».

«Πρωτοβουλίες και δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή πολιτικές που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για αναδιάρθρωση της οικονομίας και διάλυση της εργασίας;», σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτές τις μέρες θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις και να πιέσουμε έστω και τώρα τον κ. Μητσοτάκη να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων». Υπογράμμισε ότι «μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι η ανεργία, όπου με τις επιλογές της κυβέρνησης κινδυνεύει να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι καταφέραμε σε 5 χρόνια για τη μείωσή της».

Σποτ – στήριξη στα μικρά μαγαζιά

Για τα μαγαζιά που επαναλειτουργούν σήμερα μετά από δύο μήνες, με έμφαση στην υποστήριξη των συνοικιακών, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας. Έδωσε τον τόνο γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό:

«Στηρίζουμε τα καταστήματα της γειτονιάς μας και τους τοπικούς παραγωγούς. Μαζί, με αλληλεγγύη, θα παλέψουμε για να βγούμε όρθιοι από την κρίση, απέναντι στο νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που γονατίζει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.»

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις