Πέτσας Live: «Βρισκόμαστε σήμερα σε μια ευχάριστη θέση: έχουμε ξεπεράσει την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού με επιτυχία χάρη στις προσπάθειες όλων των Ελλήνων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Τόνισε ότι «δείξαμε όλοι μαζί ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα και ακούσαμε και ακούμε τις οδηγίες των ειδικών» και ευχαρίστησε τους πολίτες γι αυτό.

Με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού επεσήμανε ότι σήμερα είμαστε σε θέση «να περπατήσουμε στη γέφυρα που μας περνάει από την άμυνα στην υγεία στην επίθεση προς την πρόοδο». Πρόσθεσε ότι «πολύτιμα όπλα μας θα είναι η εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε ανάμεσα σε πολίτες και Πολιτεία αλλά και ο βηματισμός της κοινωνίας με οδηγό ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο» και έκανε αναφορά στο σχέδιο που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για στήριξη της εργασίας, μείωση των φόρων και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Για δύο περίπου μήνες κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας. Για να μείνουμε υγιείς γιατί προέχει πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Θυσιάσαμε έτσι ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε. Τώρα είναι σαφές σε όλους ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», είπε. «Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που οδηγεί στα λουκέτα και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο που στηρίζει την εργασία; Εμείς διαλέγουμε το δρόμο που μας βγάζει με αλληλεγγύη, με υπευθυνότητα, με κοινωνική δικαιοσύνη και γρηγορότερα από την κρίση. Στηρίζουμε την εργασία. Προτιμούμε μισθό και όχι επίδομα ανεργίας, που άλλωστε είναι πολύ μικρότερο. Που αποξενώνει τον εργαζόμενο από τη δουλειά του. Που απαξιώνει τις δεξιότητές του. Που τον περιθωριοποιεί κοινωνικά. Εμείς συμπληρώνουμε όλα τα μέτρα που πήραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού μέχρι αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με το ειδικό πρόγραμμα ‘Συνεργασία’».

Απάντηση στην κριτική για τη ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «η κριτική ότι δήθεν μειώνονται οι μισθοί κατά 20% είναι ανεύθυνη και επιπόλαια». Εξήγησε ότι «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε λουκέτο αλλά μόνο με το μηδέν, με την ανεργία, την ανασφάλεια. Αυτά θα αντιμετωπίσουμε με το σχέδιό μας. Τα πραγματικά προβλήματα όχι τα φανταστικά», τόνισε. «Αυτά που απασχολούν τον κόσμο όχι αυτά που κατασκευάζει η αντιπολίτευση. Κι ο κόσμος της εργασίας το καταλαβαίνει καλά. Και όσο η οικονομική και η κοινωνική ζωή της χώρας επανέρχεται στη νέα κανονικότητα θα γίνεται αντιληπτό από όλους».

Μαζί με τα δημοτικά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως μαζί με τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Μαζί τους θα ανοίξουν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης «εφόσον τα δημοτικά σχολεία ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου». Eπανέλαβε ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα, μετά τη σχετική εισήγηση των ειδικών.

Απαντήσεις για τα φορολογικά βάρη και τον τουρισμό

«Ένα από τα μέτρα που πάντα σχεδιάζαμε ήταν η ελάφρυνση φορολογικών βαρών. Αν αποδώσει μέσα στο καλοκαίρι η μείωση ΦΠΑ, θα το αξιολογήσουμε και είναι στις προθέσεις μας η γενικότερη μείωση των φορολογικών βαρών», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτσας.

Σε ερώτηση γιατί οι πολίτες μείναμε σπίτι τόσο καιρό ενώ οι τουρίστες θα έρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα, ο Στέλιος Πέτσας είπε πως «τα μεγέθη [της πανδημίας] σε σύγκριση με άλλες χώρες δίνουν την απάντηση».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα κονδύλια της ΕΕ (500 δισ.) είναι σημαντικό βήμα που αλλάζει την πολιτική Γερμανίας-Γαλλίας. Η Ελλάδα θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί αυτά τα χρήματα, ειδικά φέτος. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε εξειδίκευση των ποσών για Ελλάδα».

Για το αν θα παραταθούν εκ νέου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας στις μεταναστευτικές δομές, απάντησε πως σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο από το αρμόδιο υπουργείο.