«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια περί «εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής». «Ο Νίκος Δένδιας είχε ξεχωρίσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεπή θέση του απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις αποστάσεις που είχε πάρει απέναντι στα πιο ακραία δημαγωγικά χαρακτηριστικά της πολεμικής κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», σημειώνει και υπογραμμίζει: «Η σημερινή όμως, απαράδεκτη δήλωση του περί “εγκλωβισμού της αντιπολίτευσης στη μάχη επιγόνων της Χρυσής Αυγής” αποτελεί ντροπή. Ούτε με δηλώσεις ότι “δεν είναι παρατηρητής των συνόρων”, ούτε με τη συνεχιζόμενη επίκληση περί fake news αλλάζει το γεγονός ότι σήμερα για πολλοστή φορά παραδέχτηκε το αναντίρρητο, ότι πραγματοποιήθηκε διάβημα διότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος. Δεν αποτελεί “κινητικότητα” η παραβίαση των συνόρων», συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «και όταν τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αντιφάσκουν ή προσπαθούν με φραστικές αλχημείες να αποκρύψουν ή να συσκοτίσουν την αλήθεια, δεν προσβάλλουν μόνο τον ελληνικό λαό[…] Στέλνουν λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά και αποθρασύνουν την ήδη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα», προσθέτει, ενώ σημειώνει πως αναμένει αύριο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «που φέρει την ουσιαστική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων και τις ενέργειές του- να πει υπό ποιες προϋποθέσεις έληξε το περιστατικό».

«Κυρίως περιμένουμε να τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, το αναδυόμενο έλλειμμα στρατηγικής έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, δείχνει ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται ανεύθυνα τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα», καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

Ο κ. Δένδιας κατά την συνέντευξή του στον Alpha το πρωί είχε σημειώσει: «Εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου. Αν θέλετε, εγκλωβίζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας στη μάχη της Χρυσής Αυγής. Και ξεκινάνε τα fake news. Ποια είναι τα fake news; Πρώτον, ότι κατελήφθη ελληνικό έδαφος. 16 στρέμματα μάλιστα. Και δίνανε και χάρτες του ελληνικού εδάφους που έχει καταληφθεί δήθεν από τους Τούρκους και τα λένε σοβαροί άνθρωποι αυτά… Οι φερόμενοι ως σοβαροί άνθρωποι, αυτά. Εμφανίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει αυτό που είπατε πριν. Να ρωτάει την κυβέρνηση εάν και κατά πόσον ο ελληνικός στρατός αποχώρησε ενόψει της τουρκικής στρατοχωροφυλακής».

Χάθηκε στην απομαγνητοφώνηση

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι το γεγονός ότι, ενώ στο ένατο λεπτό της συνέντευξης ο Ν. Δένδιας «καρφώνει» τη ΝΔ μιλώντας για “εσωκομματικούς πόντους”, στην απομαγνητοφώνηση στο ΥΠΕΞ «άκουσαν» “μικροκομματικούς”:

Αποστάσεις Δένδια από Παναγιωτοπούλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην προαναφερθείσα συνέντευξη, ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του Νίκου Παναγιωτόπουλου τονίζοντας ότι το υπουργείο Εξωτερικών «έκανε άψογη δουλειά» και αφήνοντας υπόνοιες για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σε ερώτηση εάν όταν έφυγε η ελληνική παρουσία στην περιοχή πήγαν Τούρκοι, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν είναι «παρατηρητής της συνοριακής γραμμής, αλλά υπουργός Εξωτερικών που προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας στο επίπεδο της δραστηριότητας του».

«Το Υπουργείο το έκανε άψογα και με τον τρόπο που έπρεπε και τις δύο φορές», συμπλήρωσε ενώ προηγουμένως είχε πει πως «υπάρχουν σαφείς ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ξεκαθαρίζουν απόλυτα τα περί του εδάφους».