Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που περιλαμβάνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, σκληρή λιτότητα, αλλά και όρους από την ΕΕ, έκανε από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης έθεσε πλήθος ερωτήσεων προς την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταικούρα, τον οποίο προκάλεσε να απαντήσει με αριθμούς, ποιο θα είναι μέγεθος της ύφεσης, τι θα κάνει με το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ εξέφρασε έντονες διαφωνίες σχετικά με την πολιτική ενισχύσεων που ανακοίνωσε η ΕΕ.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε ότι, κατά την εκτίμησή του, η ύφεση μπορεί να φθάσει και το 15% «αν είμαστε τυχεροί», ενώ απευθυνόμενος και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Σταϊκούρα, ζήτησε να του απαντήσουν ποια θα είναι η απόκλιση του κρατικού προϋπολογισμού και ποια επιτήρηση από την ΕΕ συνεπάγεται αυτή η απόκλιση. Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι μόλις η Γερμανία φθάσει τους δικούς τους στόχους για μηδενισμό του ελλείμματός της, θα επιβάλει μέτρα στις άλλες χώρες και θα απαιτήσει έλλειμμα 3% για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 ζήτησε από τον κ. Σταϊκούρα να απαντήσει ποιο θα είναι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που θα επιβάλει μειώσεις μισθών και συντάξεων, κάτι που ο ίδιος θεωρεί σίγουρο ότι θα συμβεί. Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Σταϊκούρα να δεσμευθεί εντός της Βουλής ότι «αυτό δεν θα συμβεί» ότι δηλαδή η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να μειώσει μισθούς και συντάξεις. Επίσης ζήτησε απάντηση ή και δέσμευση από την κυβέρνηση ότι τα 12 δισεκατομμύρια των κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του «Ηρακλή» δεν θα ενεργοποιηθούν. «Θα πάρετε δάνειο για να το δώσετε στα αρπακτικά ταμεία και πώς θα γίνει αν δεν παγώσετε και αλλάξετε νόμο» ρώτησε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τις τράπεζες, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 προέβλεψε ότι θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. Ρώτησε τον υπουργό οικονομικών «πώς θα την κάνετε; Θα δοθούν μετοχές χωρίς ψήφο όπως το 2011-2012;». Επίθεση προς την κυβέρνηση έκανε ο κ. Βαρουφάκης και για την πολιτική της στο θέμα της ΛΑΡΚΟ. Την κατηγόρησε ότι ηθελημένα απαξιώνει την εταιρία για να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και στο ΕΣΥ, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

«Η ελληνική οικονομία θα πληγεί πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο»

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφονται και άλλα αρνητικά στοιχεία για κλάδους της ελληνικής οικονομίας, συμπεραίνοντας ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι η κρίση χρέους θα επιταχυνθεί, ότι η λιτότητα έρχεται και εκτίμησε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να προβλέψει ούτε το… παρελθόν, απαντώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάπτυξης στις αρχές χρόνου. Αντίθετα, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο υπήρχε υστέρηση εσόδων κατά 37%. Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν αντέχουν τα βαρύγδουπα λόγια και ασφυκτιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτά. Οι πολίτες, σημείωσε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, «δεν θέλουν να ακούνε ψέματα, ούτε δυσοίωνες προβλέψεις, ζητούν να τους προστατέψετε, ενώ εσείς, αντίθετα, προστατεύετε τους εργολάβους που ενοικιάζουν εργαζόμενους, προστατεύετε τα αρπακτικά ταμεία, ενώ το ΜέΡΑ25 προτείνει ελπιδοφόρες λύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του Μέρα25 ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση όλων των προκαταβολών φόρου, για την κατάργηση του «Ηρακλή» για τα «κόκκινα» δάνεια και την αντικατάστασή του με άλλο σχέδιο, για τις τράπεζες και τον δημόσιο έλεγχό τους, για τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα, για δημόσιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις