Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύει έγγραφα, με αποσπάσματα από την διάταξη, που συζητείται σήμερα στη Βουλή, στον λογαριασμό του στο Facebook. Γράφει συγκεκριμένα: “Αρχείο, παύση διώξεων και απαλλαγές για τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών για τα κομματικά δάνεια και τα δάνεια των κολλητών μετά από κόλπα της κυβέρνησης με τις προθεσμίες. Η ΝΔ με μια ντροπιαστική διάταξη που συζητείται σήμερα στη Βουλή κουκουλώνει όλες τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών”.

Και προσθέτει: “Μετά την απαράδεκτη ρύθμιση που πέρασε πριν λίγους μήνες σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας για τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση – άρα οι θύτες θα πρέπει να καταγγέλλουν τον εαυτό τους – έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το τέλειο έγκλημα στέλνοντας δεκάδες υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών στο αρχείο με ένα χοντροκομμένο τέχνασμα”.

“Ειδικότερα είχε προβλεφθεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες ότι έως την 18/03/2020 θα μπορούσε να δηλωθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών η επιθυμία συνέχισης της ποινικής δίωξης που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας. Πριν τη συμπλήρωση της προθεσμίας, στις 13/03/2020, προβλέφθηκε με ΚΥΑ η αναστολή, λόγω πανδημίας, όλων των προθεσμιών. Όμως, με την ΠΝΠ από 13/04/2020 ορίστηκε αιφνιδιαστικά ότι η αναστολή προθεσμιών δεν καταλάμβανε τις περιπτώσεις απιστίας τραπεζών. Οι προθεσμίες λοιπόν εξέπνευσαν με κόλπο και όλες οι υποθέσεις απιστίας οδηγήθηκαν αναγκαστικά στο αρχείο. Πρόκειται εδώ για άλλη μια απόδειξη των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Τραπεζικών στελεχών”.

Τα έγγραφα

Σημειώνεται πως το 2017,, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε διαβιβάσει στον οικονομικό εισαγγελέα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, για τα δάνεια των κομμάτων (Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ κυρίως) . Η κ. Δημητρίου είχε δώσει επίσης την εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα “για τη διακρίβωση της τέλεσης ή μη, αυτεπάγγελτα διωκομένων αδικημάτων, και αν προκύψει κάτι το επιλήψιμο, να ασκήσει τα δέοντα”.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς, τα δάνεια δόθηκαν με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων, δεν διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και ως εκ τούτου τα τραπεζικά στελέχη που τα υπέγραψαν φέρουν ποινικές ευθύνες ως φυσικοί αυτουργοί με την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και με ηθικούς αυτουργούς τους υπευθύνους των κομματικών ταμείων. Για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε αντίθετο συμπέρασμα, ότι εξυπηρετούνται και ελήφθησαν υπό επαρκείς εγγυήσεις.

Πίνακας από το VouliWatch