«Την ώρα που εμείς προσπαθούμε να αναπτύξουμε όρους ισονομίας, ισοπολιτείας και ειρηνικής συνύπαρξης, δυστυχώς οι γείτονες μας δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα. Σχεδόν καθημερινά η τουρκική ηγεσία αντί να δημιουργεί γέφυρες συνεννόησης, επιβουλεύεται με μεθοδεύσεις απαράδεκτες τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένη για όλους η υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στους κανόνες ειρηνικής συνύπαρξης», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι εξελίξεις τρέχουν και είναι κατά άποψη μας επικίνδυνες, λόγω μεγάλου ανταγωνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και λόγω της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας κι επιθετικότητας και των αμφισβητήσεων για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Σημειώνεται ότι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΚΚΕ, τονίζεται: «Η επιδίωξη της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σηματοδοτεί τη de facto ενεργοποίηση του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού συμφώνου.
Ωστόσο, όσα διαβήματα κι αν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται, από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προωθεί τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στηρίζει και το σύμμαχο του Ερντογάν, δηλαδή τη λιβυκή κυβέρνηση Σάρατζ, ανοίγοντας το δρόμο για παράνομες διεκδικήσεις. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και επιβεβαιώνουν ότι μέσα στη μέγγενη των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, που αποτελούν το σημείο αναφοράς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορεί να υπάρχει ούτε εξασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε πολύ περισσότερο ειρήνη και ευημερία για τους λαούς της περιοχής».

Σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «τις επιπτώσεις θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι». Η κ. Σακελλαροπούλου εξήρε τη στάση του ΚΚΕ σχετικά με την τήρηση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα στις 18:00 συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους.


Μήνυμα από την Θράκη για τις προκλήσεις των Τούρκων

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποίησε στην Θράκη, η κ. Σακελλαροπούλου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. «Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων», δήλωσε. «Η Θράκη είναι το ζωντανό παράδειγμα όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι πολίτες μπορούν να συμβιώνουν αρμονικά και να αγωνίζονται για το κοινό τους μέλλον», επισήμανε  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις