Δύο χάρτες με τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε ο διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Ταγατάι Ερτζιγιές στο Twitter, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων σε βάρος της Ελλάδας . Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, στον έναν χάρτη «φαίνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις συντεταγμένες της όπως κατατέθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο δεύτερος χάρτης παρουσιάζει τις θέσεις των Τούρκων για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διεκδικεί πολλά θαλάσσια οικόπεδα της Λευκωσίας, ενώ δεν υπολογίζει την Ρόδο, την Κρήτη και «εξαφανίζει» το Καστελλόριζο. Σύμφωνα με τους χάρτες, η Τουρκία θεωρεί δικά της νησιά την Κάσο και την Κάρπαθο.


Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι περιουσία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και πως «κατακτήθηκε». Σε ξεχωριστές δηλώσεις του, επανέλαβε ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και πως η Τουρκία ενεργεί νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι, η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κλιμάκωσε την ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Τη Δευτέρα, η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα προς την Άγκυρα, το οποίο επιδόθηκε στον tούρκο πρέσβη στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου και μία ακόμη ενέργεια που αποπειράται να σφετεριστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Η ελληνική αντίδραση

Έχουμε δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Και τα δόντια της τα έδειξε με τον τρόπο που αντιδράσαμε στην οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σ’ αυτόν τον τόνο αντιμετωπίζουμε και τα υπόλοιπα θέματα. Έχουμε δε δηλώσει ευθαρσώς με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας σε περίπτωση που η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί και με άλλες πράξεις. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω επ’ αυτών, άλλωστε δεν είμαι και αποκλειστικά αρμόδιος να το κάνω», είπε.

Σε δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Τουρκία «μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή». Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συνομιλητές του «για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων “Μνημονίων Κατανόησης” με τον κ. Sarraj και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνάντηση με τον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα καυτηρίασε τη δημιουργία εντάσεων από την πλευρά της Άγκυρας η οποία «προσπαθεί με κάθε τρόπο, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Είναι δεδομένη και αυτονόητη η βούληση όλων μας να προστατεύσουμε την εδαφική μας ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής», πρόσθεσε.

Τουρκική πρόκληση: Αίτημα για έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη [vid]


ΣΥΡΙΖΑ

Ο  εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ υπενθύμισε ότι «στη σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2019 καταφέραμε μαζί με την Κύπρο να προβλεφθεί επισήμως η δυνατότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης διεθνούς δικαίου», τονίζοντας ότι «δεν έχει ζητηθεί ακόμα η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική. Είναι αδιανόητο να παραμένει σε ρόλο θεατή και τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να ακολουθούν διαφορετική γραμμή σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα» είπε, επαναλαμβάνοντας το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνδέσει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, μετατρέποντας ένας διεθνές ζήτημα σε διμερές, οδήγησε σε όξυνση τόσο του προσφυγικού όσο και της τουρκικής προκλητικότητας», ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες της στο προσφυγικό».

Άγγελος Συρίγος: Οι Τούρκοι διαμορφώνουν κλίμα για “θερμό” Ιούλιο [ηχητικό]

Ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις έξι ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές ελληνικών νησιών, απάντησε πως «δεν νομίζω ότι θα το κάνει, αλλά αν το κάνει θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως το πιο πιθανό είναι πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Ο κ. Διακόπουλος σημείωσε ότι από πλευράς Τουρκίας υλοποιείται ένας σχεδιασμός, ο οποίος λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Ελλάδα. «Βέβαια, η Τουρκία γνωρίζει πως δεν έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της και για αυτό προσπαθεί να φέρει τη χώρα μας σε μια καθαρά πολιτική συζήτηση» συμπλήρωσε.