«Η ΝΔ αναδεικνύεται σε κυβέρνηση της ύφεσης. Παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια οικονομία σε ανάπτυξη και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε σε συρρίκνωση», αναφέρουν σε δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Γιώργος Τσίπρας, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδήγησε «στο -1,6% το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2020. Στο -0,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Στο -8,4% οι επενδύσεις το α’ τρίμηνο του 2020».

«Οι επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη ήρθαν πριν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο κορονοϊός συνάντησε τη χώρα μετά την ύφεση», αναφέρουν και σχολιάζουν πως «τα ελλιπή μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων αποτελούν μέρος της στρατηγικής της “ανοσία της αγέλης” στην οικονομία» και «δεν ανακόπτουν την πορεία προς νέα βαθιά ύφεση». Κατόπιν αυτών σημειώνουν πως «για να Μείνουμε Όρθιοι απαιτείται άμεση ενίσχυση και ένα “σχέδιο Ηρακλής” για τις επιχειρήσεις, καθώς και η επανέναρξη των μεγάλων έργων υποδομής».

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι «το γεγονός πως είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορονοϊό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει πως «με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα». Ειδικότερα, αναφέρει πως δηλώνοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, ο κ. Σταϊκούρας «αγνοεί επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα)». Προσθέτει ότι «στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα».


Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει πως είναι προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας «η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης». Καταληκτικά, αναφέρει ότι «η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη», «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα» και «η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει».


Ένα μικρό μέγεθος της επίπτωσης της πανδημίας αντικατοπτρίζεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του έτους με την Ελληνική Στατιστική Αρχή να ανακοινώνει ότι η ύφεση έφτασε στο 0,9% σε ετήσια βάση.  Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση κατά 0,9% αποτυπώνει ένα μικρό μέρος των επιπτώσεων της πανδημίας στο ΑΕΠ της χώρας καθώς τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν μετά τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση:

η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% έναντι αύξησης 2% από το Δημόσιο
οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,4%
οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 2,5%
οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση μόλις κατά 0,2%.

Ωστόσο, στην εκτίμηση ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο θα είναι μεν πολύ μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, αλλά θα κινείται εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου για πτώση 40%. Διαβάστε Αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις