Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε πως “είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας”. Ο υπουργός πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία σε μονάδες και φυλάκια της ζώνης ευθύνης των Γ και Δ Σωμάτων Στρατού προκειμένου να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ επιθεώρησε τα μέσα και τις διαδικασίες επιτήρησης των συνόρων, στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Επιτησης Συνόρων και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των “διυπηρεσιακών επιχειρήσεων αποτροπής”.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του προσωπικού που συμμετείχε στις δραστηριότητες, αλλά και για τον τρόπο υλοποίησης της διυπηρεσιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας. “Με επιτυχία θωρακίζουν και προστατεύουν τα σύνορα της χώρας μας, τα οποία ταυτίζονται με τα ευρωπαϊκά”, ανέφερε.

Ξεκίνησε την επίσκεψη του από τον Έβρο και τα Πεδία Βολής και Ασκήσεων ΠΕΤΡΩΤΩΝ και ΑΕΤΟΣ, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές βολές και τακτική άσκηση. Στη συνέχεια, μετέβη στις έδρες των XXIII ΤΘΤ και 31 Μηχανοκίνητης ταξιαρχίας, όπου πραγματοποίησε συσκεψεις με τους διοικητές των σχηματισμών,. Επίσης, επισκέφθηκε το κέντρο Εξομοιωτών Αρμάτων, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του.

Επίσκεψη στον τόπο που υπηρέτησε

Χτες Παρασκευή, ο υπουργός επισκέφτηκε τα Πορρόϊα, όπου υπηρέτησε και ο ίδιος. Τον Υφυπουργό υποδέχθηκαν ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού και ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού. Ο κ.Στεφανής επισκέφτηκε την περιοχή για να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη του ήρωα λοχία Δημητρίου Ίτσιου. Ο Δημήτριος Ίτσιος  ήταν Έλληνας βλάχικης καταγωγής, έφεδρος υπαξιωματικός του στρατού κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941. Διοικούσε διμοιρία πολυβόλων, που αποτελούνταν από τα Π7 και Π8 πολυβολεία και προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Ο Ίτσιος είχε διαταχθεί να καλύψει με το πολυβολείο του Π8 (στο οποίο βρίσκονταν ακόμη 5 στρατιώτες) στην περιοχή Ομορφοπλαγιά του όρους Μπέλλες κοντά στα Άνω Πορρόια Σερρών, την υποχώρηση ελληνικών τμημάτων και όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν να αποχωρήσει και ο ίδιος με τους άνδρες του. Παρά τις εντολές που είχε να διασωθεί, θέλησε να αγωνιστεί μέχρις εσχάτων, διατάσσοντας τους άνδρες του να διαφύγουν.

Τελικά δυο από αυτούς, συντοπίτες του από το διπλανό χωριό παρέμειναν κοντά του. Παρά το σφοδρό κανονιοβολισμό και το βομβαρδισμό από αέρος που δεχόταν, το πολυβολείο άντεξε, προκαλώντας στους γερμανούς μεγάλη φθορά. Συνολικά, σκοτώθηκαν περίπου 250 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο αντισυνταγματάρχης Έμπερχαρντ Έμπελιγκ. Σκοτώθηκε όταν εξόρμησε από το Π8 με μια αραβίδα. Αρκετό καιρό αργότερα (1946), η σύζυγος του, Άννα, κατάφερε να ανασύρει τα οστά του άνδρα της και να τα μεταφέρει για ενταφιασμό στο χωριό τους, τα Άνω Πορρόια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις