«Τα σύνορά μας μεγάλωσαν» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον απόηχο της χθεσινής ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, θέλουμε να συμφωνήσουμε με όλους τους γείτονές μας. «Είναι η δεύτερη συμφωνία που υπογράφεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πρώτη ήταν με τις ΗΠΑ και ήταν αμυντική συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. «Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο» τόνισε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ. Για την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, είπε ότι η ελληνική διπλωματία δούλευε επί ένα χρόνο, οι νομικοί και ο γραμματέας του Υπουργείο έχουν πολύ καιρό να δουν Σαββατοκύριακο.

Για την ΑΟΖ με την Αλβανία είπε πως «θα αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αλβανία» και πως «η Ελλάδα έχει μια φιλοδοξία να συμφωνήσει με όλους τους γείτονες της και με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν είχε η χώρα καταφέρει να ανοίξει παρά τις προσπάθειες εδώ και δεκαετίες» ενώ θύμισε ότι η προηγούμενη συμφωνία με απορρίφθηκε από το Συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας και μάλιστα ομόφωνα

Για το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου είπε ότι δεν ξέρουμε πότε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, ενώ σε ερώτηση για το ποια είναι τα εμπόδια είπε πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με άλλα παράλληλα θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν τουρκικό κάλο. Από πλευράς δικαίου το τουρκολυβικό μνημόνιο αποτελεί μια πλήρη αυθαιρεσία. Για αυτό το έχουν καταδικάσει οι πάντες. Με την Αίγυπτο υπάρχει μια βάση συζήτησης είναι μια φιλική χώρα», είπε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε δε πως σε περίπτωση συμφωνίας με την Αίγυπτο θα δημιουργείτο πρόβλημα και λογικής ύπαρξης (για το τουρκολιβυκό μνημόνιο) γιατί νομική ύπαρξη δεν έχει καθώς είναι ανυπόστατο. «Θα ήταν αλληλοεπικαλυπτόμενο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς το ένα θα ήταν νόμιμο και το άλλο παράνομο. Για αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο, λέει “εμείς σας δίνουμε 30%-40% παραπάνω από αυτό που σας δίνουν οι Έλληνες”. Για τους Τούρκους είναι εύκολο γιατί δίνουν αέρα κοπανιστό».

«Με την Τουρκία θα προασπίσουμε τα νόμιμα συμφέροντά μας»

Η Ελλάδα είναι έτοιμη και για το κακό σενάριο, υποστήριξε ο Νίκος Δένδιας με φόντο την τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές για έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γειτονική χώρα, σημειώνοντας ότι αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της, η Ελλάδα θα προασπίσει τα νόμιμα συμφέροντά της.

Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί έδαφος συζήτησης με την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν συνεργάζεται. Υπάρχουν πολλές χώρες που θα ήθελαν να τηρείται η διεθνής νομιμότητα. Ζητάμε τη νομιμότητα και θέλουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Η Χάγη θα μπορούσε να είναι μια επιλογή υπό όρους». «Συζήτηση μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η κύρια διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα».

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «δεν ανήκει ούτε στους Ελληνες ούτε στους Τούρκους. Είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί μια κιβωτό για τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία αλλά και μια κιβωτό συνολικά του ανθρώπινου πνεύματος και των κατακτήσεών του. Είναι τεράστιο όφελος για την Τουρκία που αυτό το μνημείο είναι στο έδαφός της.

Ουσιαστικά γίνεται επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους, ενώ αποστέλλεται και ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τους περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής».

Επόμενος σταθμός το Κάιρο

Μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση της οριοθέτησης με την Ιταλία, επόμενο βήμα της ελληνικής διπλωματίας είναι η σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο και για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις 18 Ιουνίου στο Κάιρο μαζί με τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου ώστε να πιάσει εκ νέου το νήμα της διαπραγμάτευσης με την χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Το επόμενο βήμα, όπως είπε, είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. «Υπάρχουν προσδοκίες για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ΑΟΖ και με την Αίγυπτο» τόνισε μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Στην εξίσωση θα μπει αργά ή γρήγορα και η Αλβανία που μετά την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα πρέπει να ξαναπιάσει το νήμα της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

Συμφωνία με Ελλάδα για ΑΟΖ ζητά και η Βουλή της Λιβύης που πρόσκειται στον Χαφτάρ

Την υποστήριξή της στη συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή της Λιβύης ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του ανεπίσημου λογαριασμού του στρατού του Χαφτάρ στο Twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις