«Ανεξάρτητα απ’ την όποια μελλοντική κατάληξη στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, το σίγουρο είναι ότι τα χρηματοδοτικά πακέτα, με όποια μορφή, θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των μεγάλων ομίλων σε μια σειρά κλάδους, ενώ το “μάρμαρο” θα κληθούν να το πληρώσουν πάλι οι λαοί» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιο του για τη Σύνοδο Κορυφής και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό προκύπτει σαφώς απ’ την πρόταση της Κομισιόν που παραπέμπει στα Ευρωπαϊκά Εξάμηνα, δηλαδή τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της αντιλαϊκής ατζέντας που διαμορφώθηκε πριν την πανδημία, καθώς και στην αύξηση των ιδίων πόρων που θα χρηματοδοτηθούν απ’ τις λαϊκές τσέπες. Είναι αυτό που κυνικά παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, πως δεν υπάρχει “τζάμπα γεύμα” στην ΕΕ» τονίζει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιο του: «Οι εξελίξεις αυτές δεν εκθέτουν μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ που “μ’ ένα στόμα μια φωνή” επικροτούν το Ταμείο Ανάκαμψης, παραπλανώντας τον ελληνικό λαό για τους κερδισμένους και τους χαμένους αυτού του Ταμείου».

Χωρίς συμφωνία, όπως αναμενόταν, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου, το μεσημέρι, η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μετά την τοποθέτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί γρήγορα μια συμφωνία, πήρε το λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε την πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι ως «ισορροπημένη και γενναιόδωρη». Στη συνέχεια, παρενέβη στην τηλεδιάσκεψη η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε δραματικούς τόνους, η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια απότομη πτώση της τάξης του 13%. Παράλληλα, τόνισε πως η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα μέτρα από τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης το κλίμα θα αλλάξει άμεσα.