Γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του: “Πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Γιατί ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς”. Και προσθέτει:

“Στη μάχη απέναντι στην πανδημία, έχουμε όπλο μας την επιστήμη, την εξέλιξη και την τεχνολογία και θα νικήσουμε τον ιό. Έχουμε στο πλευρό μας τα φωτεινότερα μυαλά του πλανήτη, που σε κάποιο εργαστήριο σε κάποια γωνιά του κόσμου, θα μας δώσουν τη λύση στο συλλογικό μας πρόβλημα. Όμως γι’ αυτούς που ξεριζώνονται από τον τόπο τους, η απάντηση στο πρόβλημά τους δεν βρίσκεται σε κανένα εργαστήριο. Βρίσκεται μέσα στην καθεμία και τον καθένα από ‘μας. Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά ακόμα και από το υστέρημά σου σε όποιον το έχει ανάγκη, δεν είναι απλά όμορφες λέξεις” τονίζει.

“Είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας. Είναι ο πλούτος ενός λαού που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός. Ενός λαού που δεν ξεχνά ότι κάποτε οι κραυγές από τις βάρκες των κυνηγημένων στο Αιγαίο δεν ακούγονταν στα αραβικά ή τα αγγλικά. Αλλά στη γλώσσα τη δική μας” καταλήγει.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για αδράνεια, αναποτελεσματικότητα και διαρκείς παλινωδίες, με φόντο ακροδεξιές ιδεοληψίες, που “μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο και δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες διαβίωσης, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες”. “Ενώ την ίδια στιγμή καταβάλει μια συνεχή προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας. (…) Η χώρα μας αποτελεί εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι που συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και δεν θα μετατραπεί, όσο και αν το επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, από χώρα που διδάσκει την ανθρωπιά, σε χώρα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας”.

Μεταξύ των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες, ήταν αυτό για την διακοπή των επιδομάτων τους. “Πρόκειται για επιδόματα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την ΕΕ” ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο τομεράχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε επίσης καταγγείλει την διακοπή του ΑΜΚΑ, που πρόσφερε στους πρόσφυγες πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας – μία κατάσταση που έγινε επικίνδυνη λόγω του κορονοϊού. “Μετά από 7 μήνες χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα για τους πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη χώρα, μετά από τη διεθνή κατακραυγή ( βλ. πρόσφατο δημοσίευμα στο Lancet) και την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας για επαναφορά του ΑΜΚΑ, μετά τη σοβαρή επιδείνωση της υγείας των ίδιων των προσφύγων (το 35% είναι παιδιά) αλλά και τη σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να ενεργοποιηθεί επαναφέροντας περίπου αυτό που λοιδορούσε ως πολιτική «ξέφραγου αμπελιού» του ΣΥΡΙΖΑ: μια μορφή ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης (ΠΑΑΥΠΑ)” είχε αναφέρει.

Επίσης, είχε γίνει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της Παιδείας των προσφυγόπουλων. Αναφερόταν πως το Υπουργείο Παιδείας είχε εκπονήσει από το 2016 πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και Τάξεις Υποδοχής στα δημόσια σχολεία με ιδιαίτερη επιτυχία. “Μάλιστα, την προηγούμενη σχολική χρονιά, περισσότερα από 12.500 παιδιά εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα”.   Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη, μετά την πανδημία, για το πώς θα επιστρέψουν και τα προσφυγάκια στα σχολεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις