Προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδες το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα. Ενδιαφέρον πάντως στην έρευνα, η οποία διεξήχθη ηλεκτρονικά από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου σε 2.200 άτομα, είναι η συμπάθεια που ανιχνεύεται τόσο προς τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και προς τα πρόσωπα των κομμάτων.

Η συμπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 49% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 35% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% την Φώφη Γεννηματά, το 25% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 10% τον Κυριάκο Βελόπουλο, και το 22% τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι πιο συμπαθητικοί στη ΝΔ

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα, στη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 49%, ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 86%.

Οι πιο συμπαθητικοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ,  στο σύνολο του δείγματος, πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Ξανθός με 46%,  ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτη είναι η Έφη Αχτσιόγλου με 95% ποσοστό συμπάθειας.

Πρόθεση ψήφου

Εξάλλου, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 38% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν με 5% το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ με 4%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜΕΡΑ25 με 2,5%.

Επικρίνουν την κατάργηση των “καλλιτεχνικών μαθημάτων” στο Λύκειο

Στην ερώτηση “Κατά τη γνώμη σας η κατάργηση των “καλλιτεχνικών μαθημάτων” στο Λύκειο θα ήταν μια πρωτοβουλία προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;”, το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν σίγουρα/μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 23% απάντησε σίγουρα/μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σχετικά με το test για τον COVID-19

Στην ερώτηση σχετικά με το test για τον COVID-19 το 18% δηλώνουν ότι θα το πλήρωναν μόνοι ανεξαρτήτως κόστους και συμπτωμάτων, το 24% δηλώνει πως δεν θα πλήρωνε σε καμία περίπτωση για το test. Tο 56% δηλώνουν πως εξαρτάται, από αυτούς το 32% θα πλήρωναν για το test αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί ανεξαρτήτως κόστους, το 43% θα πλήρωνε αν είχαν υποψίες και το κόστος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ το 22% θα έκανε το test αν το κόστος δεν ήταν υψηλό ανεξάρτητα αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί.

Το 75% λέει πως θα πλήρωνε μέχρι 50 ευρώ για να κάνει τον έλεγχο. Το 33% των ερωτώμενων υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο κόστος των tests πρέπει να επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ένα 30% λέει πως πρέπει να το επωμιστεί το Ελληνικό Κράτος.