Περίπου 133 εκατ. ευρώ κοστολογεί ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης τα τρία ΚΥΤ που αναμένεται να κατασκευαστούν σε Σάμο, Κω και Λέρο. Αυτό είναι το ποσό που ζητά από τον εθνικό προϋπολογισμό ο υπουργός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις προβλέποντας καταδίκες της χώρας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, με σχετικό ερώτημα και αίτημα κατάθεσης εγγράφων που συνυπογράφουν 35 βουλευτές, ανάμεσά τους οι τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, χαρακτηρίζουν «υπέρογκο» το ποσό αυτό και επισημαίνουν ότι «εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που η πανδημία προκάλεσε, τα δημόσια οικονομικά επιβαρύνονται με δυσβάσταχτο τρόπο απλά και μόνο για να δικαιολογηθούν οι εμμονικές πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό».

Οι νησιωτικές κοινωνίες «βιώνουν την, χωρίς σχέδιο, υπερσυσσώρευση προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στις περιορισμένης δυναμικότητας δομές των νησιών τους και βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως δηλώνουν, νιώθουν εξαπατημένοι και παραγκωνισμένοι από τις κεντρικές αποφάσεις», σημειώνουν. Υπενθυμίζουν την αντίθεση των νησιωτών σε οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία επιπλέον δομών στα νησιά και τη διαφωνία τους στον σχεδιασμό για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Όπως επιπλέον προβλέπουν, η χώρα μας εκτός από το κόστος συντήρησης των δομών θα επιβαρυνθεί και από τις δεδομένες καταδίκες στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για πολλαπλές παραβιάσεις εγγυήσεων και δικλίδων των ευρωπαϊκών Οδηγιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η δομή στην Αμυγδαλέζα είχε κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ΒΙΑΛ στη Χίο είχε κοστίσει μόλις 1,5.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει πρόσφατα το υπουργείο Μετανάστευσης για το κόστος ανά φιλοξενούμενο, το ποσό των 133 εκατ. ευρώ που ζητά ο κ. Μηταράκης αντιστοιχεί σε δομές δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων.