Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσαν οι απόψεις του Χρήστου Ροζάκη στην συνέντευξη που παραχώρησε πριν τέσσερις μέρες  στην εκπομπή “ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ” και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, στο ΚΡΗΤΗ TV. Ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και  Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ, δημιούργησε ρωγμές στην ενιαία εθνική γραμμή και προκάλεσε αντιδράσεις του  όχι μόνον από την αντιπολίτευση αλλά και εντός του κυβερνώντος κόμματος και του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο» ο κ. Ροζάκης τοποθετήθηκε με τρίπτυχο στο ότι δεν ισχύουν παντού τα 12 ν.μ., στο «όλα» στη Χάγη (όταν διαχρονική ελληνική θέση είναι ότι το μόνον θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα) και στην μειωμένη επήρεια Καστελόριζου, που ήταν κι αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις. Στην ουσία τέτοιες τοποθετήσεις, ως εκ της θέσεως του κ. Ροζάκη, βάσιμα προκαλούν αντιδράσεις καθώς εκλαμβάνεται και εντός, αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος ότι προδικάζουν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι η Ελλάδα είναι αυτή που έχει μαξιμαλιστικές θέσεις, λέγοντας «εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις.». Η παραπάνω δηλώσεις γίνονται μια περίοδο που  η Τουρκία έχει σε εξέλιξη ολόκληρο σχέδιο περικύκλωσης της Ελλάδας, από τον Έβρο στο Αιγαίο, από το Καστελόριζο και την Κύπρο στην Νότια Κρήτη και το Τουρκολυβικό Μνημόνιο εως και την ναυτική βάση που ετοιμάζει σε συνεργασία με την Αλβανία με το βλέμμα στραμμένο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ροζάκης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις της νομολογίας του διεθνούς δικαστηρίου που αναιρούν αυτή την πεποίθηση, όπως για παράδειγμα η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Μάλτας-Λιβύης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η υφαλοκρηπίδα οριοθετήθηκε με βάση το ότι η Μάλτα δεν μπορούσε να πάρει πλήρη επήρεια “απέναντι στις απέραντες λιβυκές ακτές”. Εν ολίγοις, η ΑΟΖ της Μάλτας μειώθηκε, με το διεθνές δικαστήριο να λαμβάνει υπόψη αυτή τη διαφορά μεγέθους. Σε σχετική υπόμνηση της απόφασης του δικαστηρίου για παρόμοιο θέμα οριοθέτησης ανάμεσα σε Νικαράγουα και Κολομβία όπου οι νήσοι που επηρεάζουν την οριοθέτηση ανάμεσα στα δυο κράτη έλαβαν πλήρη επήρεια, η απάντηση ήταν ότι οι υποθέσεις αυτές κρίθηκαν έτσι, με βάση το γεγονός ότι τα νησιά τα οποία οριοθετήθηκαν ήταν σε μεγάλη απόστασηΓια ορισμένα νησιά μας που βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές, δημιουργούνται από το ισχύον διεθνές δίκαιο και τη νομολογία του, προϋποθέσεις περιορισμένης επήρειας. Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε ότι τα νησιά στη νοητή ευθεία από το Σούνιο μέχρι τη Ρόδο δικαιούνται πλήρους επήρειας, κάτι το οποίο δεν ισχύει π.χ. για το Καστελόριζο.

Ο Ροζάκης δεν είναι ο μόνος με αυτές τις απόψεις στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Θάνος Ντόκος, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνική Ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξή του στις αρχές του 2020 στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τότε, ο κ.Θάνος Ντόκος έθεσε στην διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτηση του διευκρινίζοντας ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις και υπογράμμιζε ότι δεν αποτελούν θέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως ο κ.Ντόκος, σε νέα συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στις 23 Ιουνίου 2020, ήταν πάλι σε διαφορετική γραμμή από την εθνική θέση στο Λιβυκό, διαφωνώντας με την προσέγγιση της Ελλάδας προς τον Λίβυο ηγέτη Χαλίφα Χαφτάρ, που είναι και θέση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος τον έφερε και στην Ελλάδα πριν μερικούς μήνες. Σημειώνουμε εδώ, ότι η επιλογή του Χάφταρ, απέναντι στον Σάρατζ και τον Τουρκολυβικό μνημόνιο, δεν είναι θέμα επιλογής αλλά μονόδρομος. Ο Σάρατζ είναι Τουρκικής συνείδησης, πέραν όλων των άλλων, μιλάει και Τουρκικά ο ίδιος και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, ούτε σήμερα ούτε στο μέλλον κανένα σημείο επαφής μαζί του, καθώς είναι στρατηγική επιλογή του η οριοθέτηση ΑΟΖ με τον Ταγιπ Ερντογάν.

Για «συμφωνία πακέτο» κάνει λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη

Σε συζήτηση που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τον Μαϊου, πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ και νυν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την οικονομία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα αναγκαστεί να στραφεί στην Ευρώπη. «Αυτή η συμφωνία πακέτο Ευρώπης- Τουρκίας, την οποία πρέπει να επιδιώξουμε εμείς να κάνει η Ευρώπη με την Τουρκία, πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το μεταναστευτικό και την οικονομική συνεργασία και τα θέματα ασφάλειας και να φέρει την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» προσδιόρισε με σαφήνεια. Εξίσου, προέταξε πως η Ελλάδα πρέπει να εντάξει αυτή τη στρατηγική της σε μια συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική και ότι ίσως αυτή τη στιγμή να είναι η καλύτερη ευκαιρία να ακολουθήσει η Ελλάδα αυτή τη στρατηγική και να εντάξει τις ελληνικές θέσεις μέσα στους ευρωπαϊκούς στόχους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η κ. Μπακογιάννη διατύπωσε την άποψη ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο πρέπει να προηγηθεί των όποιων άλλων συμφωνιών. Αναφορικά με τη σύναψη σχετικής συμφωνίας και με την Τουρκία, η πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «πρέπει να βασιστούμε στο διεθνές δίκαιο και να προσπαθήσουμε να βρούμε ένα modus operandi», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι στη φάση αυτή απέχουμε πάρα πολύ από αυτό.

Διευκρινίσεις του Χρήστου Ροζάκη σήμερα στον ΑΝΤ1

Αν και δεν θέλησε να μιλήσει στον αέρα του ΑΝΤ1 ο κ.Χρήστος Ροζάκης, είπε σε συνεργάτη του Γιώργου Παπαδάκη που επικοινώνησε μαζί του ότι “Δεν ισχυρίστηκα ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων. Φυσικά και έχει ΑΟΖ το Καστελόριζο, απλώς είπα είναι μακριά από τα Δωδεκάνησα”