Εκτιμώντας η αξιωματική αντιπολίτευση ότι ο  συμβιβασμό Novartis – ΗΠΑ αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο, ζητά να υπάρξει επίσημη μετάφραση του κειμένου του συμβιβασμού για να περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή, Σπύρος Λάππας, Δώρα Αυγέρη, Ιωάννης Γκιόλας, Ιωάννης Ραγκούσης και Θεόφιλος Ξανθόπουλος ζητούν με επιστολή τους την εξέταση και συζήτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με τις ΗΠΑ και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ενώ Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν θέσει ως ορόσημο την 22α Ιουλίου προκειμένου να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή κατέθεσαν αίτηση στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής ζητώντας «αυτό που όφειλε να πράξει ο ίδιος». Δηλαδή να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή προκείμενου να συζητήσει την απόφαση της αμερικανικής Δικαιοσύνης για τη Novartis, καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί το πλέον αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο.

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν δύο ερωτήματα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής:

  • Εάν νομίμως η Επιτροπή διά του προέδρου της δέχεται υπομνήματα και έγγραφα από μάρτυρες που ήδη έχουν εξεταστεί ενόρκως ενώπιόν της, ιδίως δε έγγραφα και υπομνήματα μετά την αναστολή λειτουργίας και συνεδριάσεων την 25η Ιουνίου 2020.
  • Εάν μπορεί να παραδοθούν οι πορισματικές εκθέσεις των ομάδων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή χωρίς να έχει προηγουμένως μεταφραστεί αρμοδίως και επισήμως, χωρίς να καταστεί νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς να σχολιαστεί από αυτές (ομάδες κομμάτων) το έγγραφο του συμβιβασμού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ – Νovartis.

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Προκαταρκτική
«Ξεπέρασαν ακόμα και τον χειρότερο εαυτό τους. Δυστυχώς για τη δημοκρατία, ο πολιτικός τους κατήφορος δεν έχει τέλος. Μετέτρεψαν την Προκαταρκτική Επιτροπή σε παιχνίδι στα χέρια ενός ιδιώτη, που με τις παράνομες πρακτικές συμπαρασύρει τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό βούρκο»

Στον ίδιο τόνο επισημαίνουν ότι: «Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για το παράνομα κτηθέν υλικό που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο επιχειρηματίας Σ. Μιωνής, ενώ έχει ζητηθεί επίσημη πραγματογνωμοσύνη από την ΕΛ.ΑΣ. και ενώ μόλις τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε ως επόπτη στην έρευνα εισαγγελέα Εφετών, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ευτελίζουν μια ακόμη φορά το Κοινοβούλιο επιχειρώντας να μετατρέψουν την Προανακριτική σε παραθεσμικό και αντιδημοκρατικό εργαλείο συσκότισης της αλήθεια και παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με την κυνική ομολογία της Novartis, ακολουθούσε παράνομες και αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα και διέφθειρε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ωστόσο όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή «η Ν.Δ. και Κ. Μητσοτάκης προσπαθούν να θάψουν το σκάνδαλο Novartis και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, όπως αυτές ξεκάθαρα περιγράφονται στο κείμενο συμβιβασμού της πολυεθνικής εταιρείας με το αμερικανικό Δημόσιο».