Η ανεργία και οι οικονομικές εξελίξεις σε όλες τους τις πτυχές (ακρίβεια, φορολογία, εισόδημα) αλλά και η Υγεία είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες πολίτες στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία, ενώ ψηλά στη βαθμίδα ανησυχίας είναι και η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής διένεξης και ο φόβος για την εκδήλωση ενός θερμού επεισοδίου.

Αυτά είναι τα πέντε προβλήματα στη μετά κορονοϊό εποχή

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: Ανεργία με 49,3%, Μεταναστευτικό / Προσφυγικό / Οικονομικοί μετανάστες με 39,5%, Υγεία / Περίθαλψη με 32,8%, Οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Το 62,1% των πολιτών απαντά ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Φόβος για νέα έξαρση της πανδημίας

Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

Τα πράγματα θα πάνε «Πολύ άσχημα – Αρκετά άσχημα»

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 54,6% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Διάχυτος είναι ο πρβληματισμός των πολιτών για την εξέλιξη της ελληνοτουρκικής διένεξης, καθώς στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Τα πολιτικά πορίσματα

Στις αμιγώς πολιτικές ερωτήσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα για το αν «ένας ενδεχόμενος ανασχηματισμός θα βελτιώσει τη λειτουργία της κυβέρνησης ΝΔ;» καθώς σχεδόν 5 στους δέκα απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι».

Στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;», ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 45,6% των ερωτηθέντων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 26,3%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Στην εικόνα που εμφανίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί,  Μητσοτάκης, Τσίπρας και Γεννηματά προηγούνται σε θετικές κρίσεις, ενώ Βελόπουλος, Βαρουφάκης, Κουτσούμπας και Γεννηματά συγκεντρώνουν τις περισσότερες αρνητικές κρίσεις.

Ποιους υπουργούς προτιμούν οι πολίτες

Ενδιαφέρουσα και η κατάταξη των προτιμήσεων των πολιτών για τους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με 42,4% θετικές γνώμες και 33,6% αρνητικές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με 36,5% θετικές γνώμες και 26,6% αρνητικές. Τρίτος ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Δένδιας, με 36,5% κι αυτός θετικές γνώμες αλλά με 39,4 αρνητικές γνώμες. Τέταρτος έρχεται ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με 35.9% θετικές γνώμες με 24,8% αρνητικές γνώμες και πέμπτος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με 35,1% θετικές γνώμες και 40,3% αρνητικές.

Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 65,3% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 15,3%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 6,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 5,2% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7,5%.

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφει η εταιρεία MRB το μήνα Ιούνιο, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 40,1% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,9%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 6,6%, ΚΚΕ με 5,2%, Ελληνική Λύση με 3,8%, ΜέΡΑ 25 με 2,8%, Χρυσή Αυγή με 1,5%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 4,9% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 13,2%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: «Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ»: 8% και «Λευκό-Άκυρο-Αποχή»: 5,2%.