Με φόντο τη θύελλα αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα, οργανώσεις και φορείς, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, το ποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.

Ακόμα, καθιερώνει «ιδιώνυμο» για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν «συμμορφωθεί προς τα υποδείξεις» των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους! Συγχρόνως, προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης, ποινική και αστική, για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια, είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα  και αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!

Τα αποδεικτικά που δημοσίευσε ο Γιάννης Ραγκούσης στο facebook

Τα ψέματα Μητσοτάκη – Χρυσοχοϊδη για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

  1. Δείτε τι προέβλεπε το Νομοθετικό Διάταγμα της Χούντας και τι ακριβώς – ίδιο και χειρότερο – προβλέπει το Νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χρυσοχοίδη για τις δημοκρατικές συγκεντρώσεις.
  2. Δείτε και τις φωτογραφίες από 2 συγκεντρώσεις-μία έξω από το Κοινοβούλιο και μια έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών τον εφετινό Φεβρουάριο-των 50 ατόμων, πάνω στο πεζοδρόμιο, λόγω του ότι από το 2013 ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 120 που δίνει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία.

Λένε ψέματα λοιπόν οι κ.κ. Χρυσοχοίδης-Μητσοτάκης ότι αυτοί θα καθιερώσουν μια τέτοια αρμοδιότητα για την ΕΛΑΣ, που δήθεν τώρα θα απαλλάξει τους πολίτες από την καθημερινή ταλαιπωρία των «50 ατόμων».

Ιδού οι αποδείξεις για την αλήθεια καθώς και για τα ψέματά τους . 1. Δείτε τι προέβλεπε το Νομοθετικό Διάταγμα της…

Gepostet von Giannis Ragkousis amDonnerstag, 2. Juli 2020

Στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρέθηκε στη Βουλή το νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις. Το εν λόγω ν/σ εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τα κόμματα -κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να εξαπολύουν μύδρους εναντίον της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις». Το «κατηγορώ» επικεντρώνεται στην απόπειρα καταστολής των διαμαρτυρόμενων πολιτών με την επιβολή περιορισμών στις διαδηλώσεις.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων από το αριστερό φάσμα υποστήριξαν ότι υπάρχει επαναφορά χουντικών διατάξεων, ενώ συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «ποινικοποιήσει την αμφισβήτηση» και να «φιμώσει τους πολίτες ενόψει του πέμπτου μνημονίου που έρχεται». Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά, κάνοντας λόγο για νομοθέτηση του αυτονόητου, ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας κάθε φορά που ελάχιστες μειοψηφίες αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν. Το ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι αποτελεί συνταγματική υποχρέωση η νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ζήτησε βελτιώσεις των διατάξεων.


Διαβάστε: Απαγόρευση διαδηλώσεων: Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα με το «ιδιώνυμο» Χρυσοχοΐδη


Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ανοιχτός σε προτάσεις που θα διαμορφώσουν ένα λειτουργικό νόμο για τις δημόσιες συναθροίσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης. «Το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε μία διάταξη που να εμποδίζει τον οποιονδήποτε πολίτη να διαδηλώσει», είπε αντιπαρερχόμενος την κριτική των κομμάτων της αριστεράς για ρυθμίσεις που αντιγράφουν χουντικό νομοθετικό διάταγμα. «Έχετε λάθος διεύθυνση όταν λέτε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε ακροδεξιές ατραπούς. Βαδίζουμε καθημερινά με οδηγό τη συναίνεση, γι’ αυτό βλέπετε κοινωνική ηρεμία. Υπάρχει έπαινος και εμπιστοσύνη από την κοινωνία στην ηγεσία και το κράτος», είπε, επισημαίνοντας ότι «ουδείς ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο που διεξάγονταν οι διαδηλώσεις, ούτε και οι ίδιοι οι διαδηλωτές, ιδιαίτερα με προβλήματα που σχετίζοντας με την κυκλοφορία ή τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες».

Η πραγματικότητα, είπε ο υπουργός, είναι ότι από το 1975, δεν ψηφίσαμε νόμο που να ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι […] και ο λαός πρέπει να μάθει ότι (κάποιοι που μιλούν για χούντα) χρησιμοποιούσαν χουντικό νόμο για να απαγορεύουν διαδηλώσεις. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην ανάγκη νομοθέτησης υπέρ του δικαιώματος χρήσης του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες, και στις προτάσεις του εισηγητή του Γ. Καμίνη είπε ότι είναι «ανοιχτός σε βελτιώσεις, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πιο λειτουργικό και χρήσιμο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων, αρκεί να το ψηφίσουμε και να πάμε μπροστά».

Στην πρόταση Καμίνη, για σύμφωνη γνώμη δικαστικού στην αστυνομική απόφαση διάλυσης μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί δικαστικό πρόσωπο σε διοικητική απόφαση, ενώ στην πρόσκληση του υπουργού να προταθεί μη δικαστικός θεσμός, ο κ. Καμίνης είπε ότι θα μπορούσε να είναι ο Συνήγορος του Πολίτη. Για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα, όπως θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί αργότερα. Δέχθηκε ωστόσο να το βάλει ως διάταξη στο νομοσχέδιο, εάν ζητηθεί.


ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο χειρότερο κι από τα σχετικά διατάγματα της Χούντας και καταγγέλλοντας ως «απολυταρχικό» το μοντέλο διακυβέρνησης. «Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση», υπογράμμισε. «Αυτό που θέλετε είναι να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, από το δικαίωμά τους να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία. Δίπλα στον δολοφόνο, τον καταχραστή, τον βιαστή, τον πολίτη διαδηλωτή, που αν συμμετέχει σε συγκέντρωση που δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ είναι κατηγορούμενος και τον οδηγείτε και σε ποινή φυλάκισης», πρόσθεσε.

«Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10.000 συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε τους 10.000 διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε;», διερωτήθηκε. Τέλος, εκτίμησε ότι «μέσω της απαγόρευσης των διαδηλώσεων επιχειρείτε να κάνετε διαχείριση της οικονομικής κρίσης που έρχεται. Ο λαός πρέπει να καταλάβει ότι πίσω από τα ψέματα κρύβετε ένα αυταρχικό κράτος που στήνετε μέρα με την ημέρα».


Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «φαιδρότητες» και «άκρατο λαϊκισμό», κατηγορώντας τον ότι ταυτίζεται με την ανομία και την ατιμωρησία. Τόνισε ότι οι προωθούμενες διατάξεις εισάγουν αυτονόητες ρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν νομοθετηθεί εδώ και δεκαετίες. «Είναι αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσα της να μην παραλύουν επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες με το έτσι θέλω μπορούν να χρησιμοποιούν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με καταχρηστικό τρόπο. Δεν τσουβαλιάζω προφανώς, αναφέρομαι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που καταχρηστικά επιβαρύνουν συμπολίτες μας», ανέφερε.

«Το νομοσχέδιο σταθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και την ελεύθερη κίνηση. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των λεγόμενων μπαχαλάκηδων. Κάποιοι με φαιδρότητες θέλουν να συντηρήσουν την ανομία. Αυτές τις θλιβερές κορώνες για τη χούντα να τις εκτοξεύσετε αλλού από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη ΝΔ αυτές οι φαιδρότητες δεν την αφορούν. Άλλο η Δημοκρατία κι άλλο η ανομία και η ατιμωρησία», πρόσθεσε

Απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε: «Η αντίληψη μιας πλευράς της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ευκαιρία να εμφανιστεί ως δήθεν προστάτης των πολιτών αποτελεί άκρατο και ακραιφνή λαϊκισμό. Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει ένα νομοσχέδιο ώστε να μην μπορούν ανώδυνα 10 άνθρωποι να κλείνουν το κέντρο και να παραλύουν τα καταστήματα».


ΚΙΝΑΛ

Ο Γιώργος Καμίνης εξέθεσε την εμπειρία του ως δήμαρχος Αθηναίων, υποστηρίζοντας την προώθηση κανόνων για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και πορειών. Έκρινε ότι η υφιστάμενη μορφή του νομοσχεδίου έχει ελλιπείς εγγυήσεις και συνεπώς καθίσταται προβληματικό. Παρουσίασε στοιχεία για την περίοδο 2011-2015, σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο πραγματοποιούνταν 1.476 διαδηλώσεις ετησίως στο κέντρο της Αθήνας εκ των οποίων μόλις οι 70 είχαν συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Επικεντρώθηκε κυρίως στο ζήτημα του συνόλου των αρμοδιοτήτων στην ΕΛ.ΑΣ χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή εισαγγελικής αρχής, ζητώντας βελτιώσεις και τηρώντας στάση αναμονής για την υπερψήφιση ή μη του νομοσχεδίου.


ΚΚΕ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατάπτυστο» και «τερατούργημα», ζητώντας από την κυβέρνηση να το αποσύρει. «Είναι τερατούργημα που όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην λαϊκή διεκδίκηση αλλά ποινικοποιεί την ίδια την αμφισβήτηση στο βάρβαρο καθεστώς», είπε. Συνέκρινε το νομοσχέδιο της ΝΔ με διατάγματα της χούντας: «Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Αυτή η προσέγγιση είναι ρηχή και συγκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου».

«Το νομοσχέδιο πέρα απο κακέκτυπη αντιγραφή εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους και πιο επικίνδυνους. Η καρδιά του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19 που ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη καθώς προβλέπει διεύθυνση πρόληψης βίας με στόχο την πρόληψη μορφών βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση, ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή βία κ.α. . Τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με μορφές βίας», κατέληξε.


ΜέΡΑ25

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών ενόψει του 5ου μνημονίου που έρχεται. «Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω από τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας» είπε και υποστήριξε ότι εκτός από τους ονομαζόμενους μπαχαλάκηδες «υπάρχουν και οι αστυνομικοί που βάζουν κουκούλες και πετούν μολότοφ για να διαλύσουν πορείες».

Ελληνική Λύση

Η Ελληνική Λύση είναι η μοναδική που υποστηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και μάλιστα ζητά ακόμα πιο σκληρές ποινές απέναντι στους «αναρχοάπλυτους» και τους «ψευτοαναρχικούς».


Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους συμμετέχουν σε συγκέντρωση που έχει απαγορευτεί από την αστυνομία ή το λιμενικό και δύο ετών για όσους παρεισφρέουν σε διαδηλώσεις και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες, αλλά και αστικές κυρώσεις σε βάρος των οργανωτών για αποκατάσταση των ζημιών, προβλέπει εκτός των άλλων το σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατατέθηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 στη Βουλή. Με το νέο σχέδιο νόμου, καθιερώνεται η έγκαιρη γνωστοποίηση μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και ο ρόλος του οργανωτή, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την ομαλή πραγματοποίηση μιας συνάθροισης και υπόλογος για τυχόν ζημιές, καθορίζονται οι λόγοι απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων, περιορισμών, αλλά και η διάλυση τους από την αστυνομία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Διαβάστε Αναλυτικά

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις