Μια προσωπική αποκάλυψη κάνει στο βιβλίο του «Προσωπική μαρτυρία», που κυκλοφορεί ήδη και αναφέρεται στη δικαστική του περιπέτεια που τον οδήγησε στον προσωρινό εγκλεισμό του για 17 μήνες χωρίς να έχει γίνει δικαστήριο για κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται. «Ναι, είμαι νόθος» παραδέχεται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου για πρώτη φορά για το μυστικό που επί χρόνια ψιθυριζόταν στα κοσμικά σαλόνια της Αθήνας, αλλά ποτέ δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Αυτό που κάποτε, τον καιρό δηλαδή που μεσουρανούσε ως «τσάρος της Οικονομίας», απέφευγε όπως «ο διάβολος το λιβάνι» μην τυχόν μαθευτεί και πλήξει το κύρος του, τώρα στα 71 του χρόνια το λέει ο ίδιος: «Οι γονείς μου δεν είχαν παντρευτεί. Ο πατέρας μου Τάκης Πανόπουλος με αναγνώρισε ως γιο του το 1970. Είχε δική του οικογένεια με τρία παιδιά, τους ετεροθαλείς αδελφούς μου. Η σχέση των γονιών μου κρατήθηκε μυστική όσο ζούσαν».

Εκεί λοιπόν μιλά και για το καλά κρυμμένο μυστικό του. Η μητέρα του Ευαγγελία, που έφυγε από τη ζωή το 2008, ερωτεύθηκε πολύ τον δικηγόρο Παναγιώτη Πανόπουλο. Εκείνος, όντας παντρεμένος, δημιούργησε μια εξωσυζυγική σχέση, που όμως εξελίχθηκε σε σχέση ζωής, καθώς οι δυο τους, παρά τις απίστευτες δυσκολίες, δεν χώρισαν ποτέ. Τον Γιάννο τον μεγάλωσε μόνη της η μητέρα του, που του έδωσε και το επίθετό της.

«Είχα παρέμβει στον εκδότη για να μη δημοσιευθεί»

Η Ευαγγελία Παπαντωνίου δεν ήταν τυχαία γυναίκα. Ήταν νομικός με σπουδές στο Ασφαλιστικό και το Εργατικό Δίκαιο στη Γαλλία, κι έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. «Θεωρούσα αδιανόητο να κάνω οτιδήποτε που θα μπορούσε να παραβιάσει την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής της μητέρας μου, για την οποία έτρεφα απεριόριστη αγάπη και σεβασμό. Όταν το μυστικό ότι ήμουν ‘νόθο παιδί’ πήγε να διαρρεύσει σε μια σκανδαλοθηρική εφημερίδα είχα παρέμβει στον εκδότη για να μη δημοσιευθεί ώστε να προστατεύσω τη μητέρα μου από ανεπιθύμητη δημοσιότητα και προσβλητικές αναφορές», γράφει ο Γιάννος Παπαντωνίου, συμπληρώνοντας ότι ο πατέρας του τελικά τον αναγνώρισε και ήρθε κοντά του μετά τον θάνατο της γυναίκας του:

«Όταν πέθανε η σύζυγος του πατέρα μου, εκείνος θέλησε να καλύψει το κενό που δημιούργησε η απουσία του, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης μας αλλά και αναπλήρωσης της έλλειψης στήριξης τα προηγούμενα χρόνια».

Ο κρίσιμος ρόλος Παπαντωνίου και το συγγραφικό του έργο

Ο άλλοτε τσάρος της Ελληνικής οικονομίας και πρόσφατα αποφυλακισμένος Γιάννος Παπαντωνίου καταθέτει την προσωπική του άποψη και μαρτυρία σε ένα βιβλίο με σχεδόν ομώνυμο τίτλο. Προσωπική μαρτυρία θα λέγεται το βιβλίο που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη από τις εκδόσεις Παπαζήση. Ο κ. Παπαντωνίου από την δική του σκοπιά εξιστορεί τα γεγονότα που τον οδήγησαν στη φυλακή κατονομάζοντας τους υπεύθυνους και αρνούμενος όλες τις κατηγορίες.

Καταλογίζει ευθύνες σχεδόν σε όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις ξεκινώντας από την κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζοντας με τον Γιώργο Παπανδρέου την περίοδο διακυβέρνησησς του οποίου επικυρώθηκαν οι κατηγορίες φτάνοντας μέχρι και τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι εξαιρετικά διακριτικός στις περιγραφές του σε σχέση με τον εγκλεισμό και τις συνθήκες στις φυλακές Κορυδαλλού όπου βρέθηκε προφυλακισμένος για 18 μήνες.

Την επικείμενη έκδοση υποδέχονται με προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής όπως συμβαίνει κάθε φορά που έρχονται στους προβολείς της δημοσιότητας πρόσωπα και καταστάσεις που οδήγησαν στη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ από το 47% σε μονοψήφια ποσοστά. Το πιο ενδιαφέρον από όλα όμως είναι το γεγονός ότι ο κ. Παπαντωνίου αναφέρεται στην προ μνημονίων εποχή καταγράφοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την περίοδο της εισόδου στο ευρώ, την ανακατανομή πλούτου που έγινε στο Ελληνικό χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του 90 και σε μία σειρά άλλων γεγονότων από την πολιτική του διαδρομή και πάντα με τη δική του οπτική. Δεν είναι βέβαια το πρώτο του βιβλίο.

Στα βιβλία που έχει δημοσιεύσει ο Γιάννος Παπαντωνίου περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ελλάδα: Η ένταξη στην ΟΝΕ και οι προκλήσεις του μέλλοντος, Εκδόσεις Kαστανιώτη Αθήνα 2004.
  • Σύγχρονο κράτος για μια ισχυρή κοινωνία, Εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα 2003.
  • Ευρώπη και εθνική στρατηγική, Εκδόσεις Αιχμή, Αθήνα 1993.
  • Διανομή του εισοδήματος και συσσώρευση του κεφαλαίου.
  • Η ελληνική εκβιομηχάνιση: 1958-1973, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1979.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις