«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί το λάθος του Ερντογάν με την Αγιά Σοφία» και συμπλήρωσε: «Χθες η ΕΕ μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε μια ανακοίνωση δια του Μπορέλ που ζητά να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση ωστόσο δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει».

Ο κ. Πέτσας έσπευσε να επισημάνει ότι «ενώ εμείς έχουμε δείξει πάντα ότι θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας έρχεται μια τέτοια απόφαση ακατανόητη. Επομένως ναι δυσκολεύουν οι σχέσεις μας από εδώ και πέρα». Έσπευσε να σημειώσει πως: «Είμαστε πολύ προσεκτικοί να αναδεικνύουμε σε διεθνές επίπεδο αυτά τα θέματα».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια σε περίπτωση που η Τουρκία «περάσει την κόκκινη γραμμή» με γνώμονα όχι το καλύτερο αλλά το δυσμενέστερο σενάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία με τις κινήσεις της δείχνει ξεκάθαρα την αλλαγή προσανατολισμού της σε σχέση με την Δύση, καθώς η απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί την απομακρύνει de facto από την Ευρώπη.

«Το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό είναι διεθνές και παγκόσμιο» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, πως ο πρόεδρος Ερντογάν δεν είχε προϊδεάσει τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί στην τελευταία τους επικοινωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε μάλιστα και για «ψυχικό χάσμα» ανάμεσα στους χριστιανούς και την Τουρκία.

Καλεντερίδης: Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ του 21ου αιώνα

Τη δική του εκτίμηση έδωσε ο συγγραφέας και στρατιωτικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε στις ήπιες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία.

Ο ίδιος τόνισε: «Τα κράτη δεν μπορούν να αντιδράσουν εντονότερα απ’ ό,τι αντέδρασαν γιατί αν το δούμε καθαρά τεχνικά είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, αλλά σκεφτείτε αν αποφάσιζε η Ελλάδα να κάνει τον Παρθενώνα εκκλησία ή κάτι άλλο. Θα είχαμε τεράστιες αντιδράσεις σε όλη την ανθρωπότητα, τέτοιες αντιδράσεις έχουμε και στη διεθνή κοινή γνώμη, τα μέσα ενημέρωσης, οι εφημερίδες, οι φορείς, όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα και πιστεύω δεν θα έπρεπε να έχουμε περισσότερες προσδοκίες. Εκεί που πρέπει να κινηθεί ο Ελληνισμός και η κυβέρνηση είναι κινητοποιήσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη γιατί αυτό βλέπω τις αντιδράσεις ότι ενοχλείται η Τουρκία από τις αντιδράσεις αυτές και της διεθνούς κοινής γνώμης και των διεθνών ΜΜΕ για τις πράξεις της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις