Τα δύο πιθανά σενάρια που ενδέχεται να επικρατήσουν αν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης αποκάλυψε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει τη σημασία μιας άμεσης συμφωνίας: «Όταν λέμε τώρα λέμε μέσα στον Ιούλιο».

Σε συνέντευξή του στο «Παραπολιτικά 90,1» μίλησε για την μια ιστορική συνεδρίαση, ενώ αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου προέτρεψε τους ηγέτες να φέρουν… επιπλέον ρούχα γιατί ενδέχεται η διαπραγμάτευση να κρατήσει μέρες: «Είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη για πρώτη φορά οι ηγέτες της Ένωσης καλούνται να πάρουν μια απόφαση που όχι μόνο θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά θα είναι και ένα ποιοτικό άλμα στην εμβάθυνση της Ευρώπης γιατί για πρώτη φορά ο μηχανισμός που θα συζητηθεί είναι ένας μηχανισμός πραγματικά φεντεραλιστικός.

Η απάντηση στο αν θα υπάρξει συμφωνία θα είναι σαφής αύριο το πρωί γιατί η νύχτα θα είναι μακρά. Είναι η πρώτη συνάντηση των ηγετών από κοντά μετά την καραντίνα. Όταν γίνεται μια συζήτηση για τέτοιου ύψους πόρους η συνάντηση πρέπει να γίνεται πάντα κοιτώντας ο ένας στον άλλος στα μάτια γιατί δεν γίνεται μόνο στην αίθουσα γίνεται και στους διαδρόμους. Θα είναι μια μακρά μέρα και μια μακρά νύχτα και αύριο το πρωί θα έχουμε μία εικόνα για το αν θα έχουμε λευκό καπνό ή αν θα χρειαστεί μια μικρή παράταση. Πάντως είναι κοινή πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη χρειάζεται συμφωνία τώρα και το τώρα είναι τώρα, πριν τον Αύγουστο».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά αυτά είναι τα ενδεχόμενα για συμφωνία: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα που συζητιούνται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου ζήτησε από όλους τους ηγέτες να φέρουν μια επιπλέον αλλαξιά και ένα επιπλέον πουκάμισο πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μείνουν μέχρι την Κυριακή. Όμως αν και η Κυριακή αποδειχθεί μη επαρκής τότε δεν αποκλείεται ένα δεύτερο ραντεβού αλλά κι αυτό το ραντεβού θα είναι πάλι μέσα στον Ιούλιο προς τα τέλη Ιουλίου. Η ανάγκη για λύση είναι τώρα. Χρειάζεται μια ηχηρή οικονομική επανεκκίνηση και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αυτή τη συμφωνία. Υπάρχει ένας τόνος αισιοδοξίας τις τελευταίες ώρες. Θα υπάρξουν σίγουρα συμβιβασμοί της τελευταίας στιγμής και πρέπει να δούμε που θα κάτσει τελικά η μπίλια. Στην τελική συζήτηση όλοι πρέπει να κινηθούν προς κάποιο συμβιβασμό αλλά σε καμιά περίπτωση αυτός ο συμβιβασμός δεν πρέπει να θέτει σε αμφιβολία την προστιθέμενη αξία της ανάκαμψης η οποία είναι λεφτά γρήγορα, σε χώρες και σε τομείς που χρειάζονται περισσότερο την επανεκκίνηση».

Χρήματα χωρίς μνημόνια

Ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν στα κράτη με όρους μνημονίων: «Πρέπει αυτά τα χρήματα να δοθούν χωρίς βαριές διαδικασίες και γραφειοκρατίες, οι οποίες θα καθυστερήσουν χρονικά την ανάκαμψη». Ο ίδιος επιβεβαίωσε και τα λεγόμενα του Ευρωπαίου επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι περί δυνατότητας της χώρας να μην χρειαστεί να πιάσει ούτε το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5 %: «Είμαι σε καθημερινή επαφή με τον κ. Τζεντιλόνι, συζητάμε αυτά τα θέματα αναλυτικά και είμαι σίγουρος ότι αν εκτιμά ότι υπάρχει αυτή η ευλυγισία για τον επόμενο χρόνο έτσι θα είναι».