Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε, σε συνέντευξή στον ΣΚΑΪ: “Οι φειδωλοί έχουν ράψει με σκληρή κλωστή το πορτοφόλι τους και αρνούνται να κάνουν όποιες παραχωρήσεις”. “Εχθές έγινε μια μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο που θα εγκρίνονται και θα εκταμιεύονται τα προγράμματα. Αν σε αυτό δηλαδή θα χρειάζεται ομοφωνία από τα κράτη μέλη ή αυτό θα αφορά την Κομισιόν“, σημείωσε και πρόσθεσε πως η κάθετη στάση της Ολλανδίας υπέρ της ομοφωνίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα πολιτικό εργαλείο πίεσης από κάποιες χώρες. “Είναι ένας μηχανισμός που αντιβαίνει στην λογική” τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα της Αγίας Σοφίας, δήλωσε πως έχει συζητηθεί, ξανασυζητηθεί και θα ξανασυζητηθεί σε επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Επίσης, ανέφερε πως είναι δεδομένο ότι περί τα τέλη Αυγούστου θα γίνει μια σύνοδος σε επίπεδο συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αποκλειστικά για την Τουρκία. “Δυστυχώς η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τους συμβολισμούς τους οποίους έστειλε ο Ερντογάν από μουσείο σε τζαμί” ανέφερε επίσης για το θέμα.

Όσον αφορά τις νεότερες εξελίξεις στο “μέτωπο” του Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε ένα αναθεωρημένο σχέδιο, για να αρθεί το αδιέξοδο. Έγγραφο που επικαλείται το Reuters, αναφέρει πως προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν και να αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισ. ευρώ. Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Διαβάστε περισσότερα