Σύνοδος Κορυφής: Ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Σημειώνεται πως είμαστε στην τρίτη ημέρα των συνομιλιών, για το πώς θα ενισχυθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού.”Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα” δήλωσε η καγκελάριος, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε περίπου μία ώρα αναμένεται οι 27 ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πριν από λίγο ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ, είχαν μία προπαρασκευαστική συνάντηση.

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ

Νέα πρόταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χτες οι συνομιλίες ήταν μαραθώνιες και κράτησαν ως αργά το βράδυ. Σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φέρνει νέα πρόταση για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που χαρακτηρίζονται “φειδωλές“. Η τελευταία (βελτιωμένη και αυτή) πρόταση του Σαρλ Μισέλ, περιελάμβανε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων πήγε στα 300 δισεκατομμύρια από 250 δισ. ευρώ.

Μακρόν: Ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του

Σε νέα του δήλωση, ο Εμμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνει πως με την καγκελάριο Μέρκελ έχουν κάνει μία συμμαχία για ένα σχέδιο άνευ προηγουμένου, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, όσον αφορά την εργασία, το Κλίμα, την ενότητα και τις αξίες της Ευρώπης. “Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τη φιλοδοξία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί” δήλωσε.

Κόντε: Βρισκόμαστε σε τέλμα

“Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν” δήλωσε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός. Ο Τζουζέπε Κόντε, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook: “Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ΄ότι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε”. “Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή”, τόνισε επίσης.

In diretta da Bruxelles 🔴

Gepostet von Giuseppe Conte am Samstag, 18. Juli 2020