Συνάντηση είχε σήμερα, Τρίτη 21 Ιουλίου, στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Επί τάπητος τέθηκε η τουρκική προκλητικότητα, με τους δύο άνδρες να εκπέμπουν κοινό αυστηρό μήνυμα στη γείτονα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι παράνομες και προκλητικές συμπεριφορές υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του τόνισε ότι ο διάλογος Άγκυρας – Βρυξελλών, μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τουρκία σταματήσει τις παράνομες ενέργειες σε ανατολική Μεσόγειο και Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι συστηματικά η Τουρκία αγνοεί τις προτροπές για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε ότι η παράνομη και προκλητική της συμπεριφορά «έχει σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με την ΕΕ». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο περιστατικό με το γαλλικό πλοίο, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο αλλά και στην πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την οποία χαρακτήρισε «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου ειρηνικής συνύπαρξης και διαφορετικότητας».

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Λιβύη, την κλιμάκωση της βίας, την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων και την παραβίαση του εμπάργκο όπλων. Επίσης συζήτησαν για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χαρακτηρίζοντας τη σημερινή, μια καλή ημέρα για την Ευρώπη.

Συνάντηση Μάας – Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα και συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η τουρκική επιθετικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το θέμα της Αγίας Σοφίας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η πανδημία, καθώς και η κλιματική αλλαγή.

Η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ιδιαίτερα την αστάθεια και τους κινδύνους που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, ενώ αναφέρθηκε, ειδικότερα, στη συμβολική και πολιτική σημασία που έχει η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ η Ελλάδα προσβλέπει σε πρόοδο στα ζωτικά για τη χώρα μας θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάας απένειμε τα εύσημα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αναγνώρισε τη συμβολή της στη διαχείριση του μεταναστευτικού, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει λόγω της γεωγραφικής της θέσης και υποσχέθηκε ότι η γερμανική Προεδρία στην ΕΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις