Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Σήμερα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και όσα ερευνήθηκαν από την επιτροπή, προκύπτει η προαποφασισμένη εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με στοχοποίηση επιφανών στελεχών», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, μέλος της ειδικής επιτροπής. Ο βουλευτής, μίλησε για «σκηνικό πρωτοφανούς πολιτικής σήψης που στήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έθιξε τη διάκριση των εξουσιών».

«Αλλά και η σημερινή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε παρελκυστική για να μην διερευνηθεί η διάπραξη ποινικών αδικημάτων», είπε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι οι εργασίες της επιτροπής ανάδειξαν με σαφήνεια τον κεντρικό ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου σε έκνομες παρεμβάσεις στη δικαστική λειτουργία. «Πλέον ζητάμε να παραπεμφθεί στα χέρια της δικαιοσύνης μια μελανή σελίδα που ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.


Για παραβίαση των αρχών της δίκαιης δίκης έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Γκιόλας. Ο βουλευτής που ήταν μέλος της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατήγγειλε ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν συζητήθηκε στην επιτροπή το κείμενο του συμβιβασμού ΗΠΑ-Novartis. Σχολίασε επίσης ότι ήταν ανεπίτρεπτες οι δηλώσεις του «υπόδικου» Άδωνι Γεωργιάδη ότι πρέπει να μπει στη φυλακή η Ελένη Τουλουπάκη και αντιθεσμική η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι πρέπει να τεθούν στο αρχείο και οι εναπομένουσες έρευνες για τα πολιτικά πρόσωπα αναφορικά με την υπόθεση Novartis.

«Η έρευνα έφερε στο φως συγκλονιστικά δεδομένα για υπόγειες διαδρομές δικαστικών και πολιτικών συμφερόντων», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής Παναγής Καππάτος σημειώνοντας: «η διαδικασία είχε αποκλειστική κατεύθυνση την αποκάλυψη της αλήθειας και τη διερεύνηση ευθυνών όπου και αν εκείνες καταλογίζονται. Ήταν μια διαδικασία θεσμική, με επώνυμους μάρτυρες και με στοιχεία. Σήμερα έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μας, ότι ενεργήσαμε με τρόπο θεσμικά ορθό και πολιτικά δίκαιο, παραδίδουμε ένα πόρισμα αναλυτικό και νομικά άρτιο. Έχουμε στο νου μας ότι η δικαστική εξουσία πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητη».

«Για σκηνικό πολιτικού ρεβανσισμού» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός και τόνισε ότι ενώ το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής επιχειρούν να συσκοτίσουν μια ξεκάθαρη υπόθεση διαφθοράς και προτιμούν να μένουν χαμένοι στη μετάφραση του κειμένου συμβιβασμού ΗΠΑ-Νovartis.

Ο Διονύσης Καλαματιανός στα έδρανα της Βουλής μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Με μια συγνώμη από τις «λέξεις» που θα χρησιμοποιήσει… ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του προανακριτικής επιτροπής της μειοψηφίας, Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, και καταλόγισε τρία μεγάλα σκάνδαλα στη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση. «Είναι τέτοιο το μέγεθος της κατάπτωσης σας που θέλω να ζητήσω από τις “λέξεις” που θα χρησιμοποιήσω συγνώμη… » και απαρίθμησε: Το πρώτο σας σκάνδαλο είναι ότι «ενώ η Νοvartis εκτόξευσε την τιμή των φαρμάκων μέσα στην κρίση όταν η κοινωνία κατέρρεε, «εσάς αυτό που σας ενδιέφερε, δεν ήταν κανένα αναμφισβήτο στοιχείο που προέκυπτε από την έρευνα αλλά το πώς θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο, έχετε πια ταυτιστεί με τα μεγαλύτερα τρωκτικά και λαμόγια και αυτό θα σας συνοδεύει. Το δεύτερο σκάνδαλο είπε ο κ. Ραγκούσης είναι η δίωξη του κ. Παπαγγελόπουλου χωρίς κανένα στοιχείο και το τρίτο σκάνδαλο είναι «η κακατρομοκράτηση των εισαγγελέων» και αναφερόμενος, δε, στη δίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη ανέφερε πως «την καταστήσατε σύμβολο επειδή διώκετε τους διώκτες της διαφθοράς. Μετά την δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη είστε πλέον οι επικεφαλής της διεφθαρμένης Ελλάδας».

Παππάς: Είχε στηθεί σύστημα συστηματικών παρακολουθήσεων

Υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων, και στην οικονομία και στα ελληνοτουρκικά, η κυβερνητική πλειοψηφία επιδίδεται σε συστηματική προσπάθεια αντιπερισπασμού, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. «Εσείς οι ίδιοι ομολογήσατε ότι δεν υπήρξε σκευωρία, διότι διευρύνατε το κατηγορητήριο. Δεν άκουσα σήμερα από εσάς καμία αναφορά για το ότι η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε ότι χρημάτιζε στην Ελλάδα για να ευνοείται. Θέλετε να την ξεχάσετε αυτή την ομολογία; Θα διεκδικήσετε αποζημιώσεις από την εταιρεία, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου; Ή μήπως πρέπει να τους πληρώσουμε και για ψυχική οδύνη», είπε ο Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς μίλησε για στοχοποίηση του. «Υπάρχει το ζήτημα των καναλιών. Έχετε πολύ μεγάλο θράσος. Τριάντα χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ με τις άδειες. Δεν έχει υπάρξει διαγωνισμός που να πέρασε μεγαλύτερο και πολλαπλό κόσκινο, από τον διαγωνισμό για τις άδειες. Με βάση αυτόν τον διαγωνισμό, το ΕΣΡ αποφάσισε ομόφωνα ότι οι άδειες αποτιμώνται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Και αντί να ζητήσετε συγνώμη, λέτε σήμερα όσα λέτε», είπε ο κ. Παππάς που κατηγόρησε ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής ότι σκοπίμως δεν εισέπραξαν τα 150 εκατομμύρια από το φόρο διαφήμισης και τα τέλη χρήσης συχνοτήτων.

Αναφερόμενος στην ηχογραφημένη συνομιλία του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είναι προφανές ότι εδώ είχε στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα συστηματικών παρακολουθήσεων. Προσέξετε όμως, αυτοί που διακινούν ότι υπάρχουν και άλλες κασέτες, μήπως το απευθύνουν σε εσάς το μήνυμα γιατί έχουν υπάρξει κολλητοί σας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Είπε ακόμη ότι η συνομιλία που «παρανόμως ηχογράφησε ο εν λόγω κύριος απέδειξε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η παρέμβαση έγινε κατόπιν έκκλησης της χώρας του Ισραήλ».

Ο Νίκος Παππάς είπε εξάλλου: «Σε λίγη ώρα που θα ανέβει στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος «κρύβεται», πρέπει να απαντήσει γιατί το 2013 είπε στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη «μην ακουμπάς τον Μιωνή και τον Παπασταύρου γιατί μας έχουν βοηθήσει». Θα ήταν πράξη πολιτικής γενναιότητας να έρθει ο Σαμαράς στην προανακριτική αλλά δεν το έκανε. Θα ήταν πράξη γενναιότητας να έρθει ο Σαμαράς για κατ΄αντιπαράσταση εξέταση με τον Δ. Παπαγγελόπουλο». Οι αναφορές του κ. Παππά προκάλεσαν σχόλια βουλευτών από τα έδρανα της ΝΔ. «Αυτό το βήμα είναι ιερό και απαιτεί και ένα επίπεδο. Είναι προφανές ότι τα εντελλούμενα του Φρουζή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος αυτού του επιπέδου», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ποιος έχει δίκιο στο πόρισμα του, θα κριθεί στο τέλος της διαδικασίας από τη δικαιοσύνη. Τότε θα φανεί ποιο από τα δύο πορίσματα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της ειδικής επιτροπής Κώστας Καραγκούνης και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος διέπραξε αδικήματα, σκεφτείτε τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι ο υπουργός κατά της διαφθοράς προέτρεπε να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία, ότι υπηρέτησε τη διαφθορά. Ότι ακολούθησε εκβιαστική συμπεριφορά έναντι εισαγγελέων. Ότι είχε πρώιμη ενημέρωση για την υπόθεση Novartis». Ο Κώστας Καραγκούνης είπε ότι «το χειρότερο είναι πως φαίνεται ότι μέσα στο Μαξίμου γίνονταν συναλλαγές και δίνονταν υποσχέσεις για τη χειραγώγηση αποφάσεων». «Θα ήταν αδιανόητο γι΄αυτή τη Βουλή να κάνει τα στραβά μάτια. Υπομονή, εδώ είμαστε. Η δημοκρατία λειτουργεί, η δικαιοσύνη λειτουργεί και όλοι με τα συμπεράσματά μας, θα μετρηθούμε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Θα μπορούσατε να ρωτήσετε δικούς σας ανθρώπους τι πιστεύουν για το σκάνδαλο Novartis. Ο Λέανδρος Ρακιντζής μιλάει για σημεία και τέρατα. Ο Ηλίας Μόσιαλος έχει μιλήσει. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει για τα πιράνγχας, η Φωτεινή Σκοπούλη, ο Παναγιώτης Φλωρίδης, ο Παναγιώτης Νικολούδης. Ρωτήστε τους. Διαβάστε τι έχει πει ο Γρηγόρης Πεπόνης. Κυρίως διαβάστε όσα έχει πει ο Γιώργος Σούρλας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της ειδικής επιτροπής Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Κατήγγειλε επίσης ότι η σκληρή διαπλοκή και η μιντιακή δικτατορία δεν επέτρεψαν να μάθει η κοινή γνώμη τι είπε η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στις έξι συνεδριάσεις της επιτροπής, τι είπε η Ελένη Τουλουπάκη στο υπόμνημά της στους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. «Είναι πρωτοφανές ο απίστευτος πόλεμος που δέχθηκε η Ελένη Τουλουπάκη. Επτά φορές προσπάθησαν να της πάρουν τα δικογραφία. Γιατί άραγε; Ο κ. Σαλάτας που μάζευε υπογραφές για να πάρει υποθέσεις από την κ. Τουλουπάκη, προήχθη», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

«Επιχειρήθηκε σπίλωση…»

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ επειδή – δεν το λέω εγώ, ο κ. Παππάς το έλεγε – ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε δική του ατζέντα. Κατά δήλωση του κ. Παππά, φέρονται κάποιοι ότι έβγαζαν λεφτά, πολλά λεφτά και όλα αυτά, μάλιστα, εις βάρος του κεντρικού μαγαζιού», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της ειδικής επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος και κατήγγειλε ότι κεντρικά πρόσωπα του δημόσιου και πολιτικού βίου στοχοποιήθηκαν, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρωθυπουργός. Όπως σπιλώθηκαν και άλλα πρόσωπα όπως ο κ. Παπασταύρου, που το έγκλημα του ήταν πως ήταν σύμβουλος του τέως πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μιωνής, ο κ. Μεταξάς., όπως ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος κατήγγειλε επίσης ότι στην πορεία των εργασιών της επιτροπής, επιχειρήθηκε σπίλωση και των μελών της προανακριτικής επιτροπής, για να πιεστούν να μην ασκήσουν το καθήκον τους. «Ο Θάνος Πλεύρης καμιά 15αριά φορές έχει ακούσει σήμερα να τον κατηγορούν. Ο Κώστας Καραγκούνης δέχθηκε πιέσεις. Η Ζωή Ράπτη. Εσχάτως κατηγορήθηκα και εγώ. Από ποιους; Από εκείνους που λάμβαναν δάνεια από τράπεζες για να κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα, από τους μαγαζάτορες και παραμαγαζάτορες που έβγαλαν πολλά λεφτά, έτσι έλεγε ο κ. Παππάς, από εκείνους που ντίλαραν χρήματα για ακροδεξιούς εκδότες αν και όμνυαν στο όνομα της Αριστεράς. Μας κατηγορούσαν για λασπολογία εκείνοι που δεν βρήκαν μια λέξη να πουν για τον σύντροφό τους τον πρώην βουλευτή Γ. Καϊσά από τον Έβρο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε πάει ταξίδι με το Novartis», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει παρακράτος, αν δεν υπάρχει κράτος. Τα πλοκάμια του ξεκινούν από το κράτος και καταλήγουν στο κράτος», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη επιχείρηση ελέγχου της δικαιοσύνης. «Στις δύο τα ξημερώματα διορίσατε πρόεδρο του Αρείου Πάγου αφήνοντας ακέφαλα τα άλλα ανώτατα δικαστήρια. Με τροπολογία καταργήσατε όλες τις ανεξάρτητες αρχές, με την κατάργηση του ΕΣΡ προσπαθήσατε να στήσετε το ΣΥΡΙΖΑ Channel. Μια χαρά πήρατε και το κράτος και παρακράτος κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και μια χαρά στήσατε τη σκευωρία. Μια χαρά αλλάξατε 4 αρχηγούς στην πυροσβεστική σε δύο χρόνια», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Θέλατε να στήσετε τις δίκες της Μόσχας, ως γνήσιοι σταλινιστές και θέλατε ηθική, πολιτική, επαγγελματική, ακόμη και φυσική εξόντωση, όλων των αντιφρονούντων καταργώντας κάθε διάκριση των εξουσιών. Δεν υπάρχει όμως τέλειο έγκλημα και δυστυχώς για εσάς, το δικό σας έγκλημα δεν είναι στιγμιαίο, είναι διαρκές».

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 από τη συζήτηση και τη μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια ανακοίνωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κλέων Γρηγοριάδης, δηλώνοντας πως το κόμμα του αρνείται να συμπράξει σε διαδικασίες που ευτελίζουν την πολιτική και το κοινοβούλιο. Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως «δεν υπάρχει κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα που να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ότι, ενώ οι Τούρκοι έχουν βγάλει το μισό τους στόλο στο νότιο Αιγαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θριαμβολογεί εδώ και 48 ώρες επειδή κατάφερε να πάρει δεκαεπτά δισεκατομμύρια, τα οποία ονομάζει με κάποιο μεταφυσικό τρόπο εβδομήντα ή εβδομήντα δύο, ενώ έχει επανακάμψει ο COVID-19 και μετράμε τετραπλάσια καθημερινά κρούσματα και ταυτοχρόνως η τουριστική σεζόν δεν λέει να ανοίξει […] Πώς ο ελληνικός λαός που μας βλέπει από την τηλεόραση αυτήν τη στιγμή παίρνει κανέναν από εμάς στα σοβαρά όταν εξακολουθούμε αυτό το ασύλληπτο κυνήγι μαγισσών, το οποίο δεν έχει κανένα νόημα για κανέναν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 υποστήριξε πως «εμείς από την προαναγγελία ακόμα της Εξεταστικής Επιτροπής μιλούσαμε για ευτελισμό του Κοινοβουλίου και μετατροπή των Βουλευτών, δηλαδή ημών, σε εισαγγελείς και μάλιστα μεροληπτικούς εισαγγελείς καθώς ο πρακτικός στόχος των συμμετεχόντων δεν είναι βεβαίως η ανάδειξη οποιασδήποτε αλήθειας, αλλά η κομματική και μόνο προβολή σε βάρος των υπόλοιπων κομμάτων και όλα αυτά μέσα σε ένα μικροπολιτικό πλαίσιο που υποβαθμίζει την πολιτική από παραγωγή προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων της κοινωνίας μας σε ένα πεδίο διαγκωνισμού πάνω στη δήθεν ηθική μας καθαρότητα. Η στάση μας, λοιπόν, ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Δεν συμμετέχουμε σε αυτή τη φαρσοκωμωδία. Δεν δεχόμαστε να πολιτευόμαστε με όρους μικροκομματικής κόντρας για το ποιος από εμάς δήθεν είναι ο πιο καθαρός. Εμείς επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής».

Ο κ. Γρηγοριάδης κατηγόρησε «τα κόμματα του μνημονιακού τόξου πως από τη στιγμή που καθίστανται απλοί εφαρμοστές των ίδιων εισαγόμενων πολιτικών που παράγονται στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, δεν έχουν φυσικά καμία άλλη επιλογή από το να εκπίπτουν κάθε φορά στην πολιτική της δήθεν ηθικής ανωτερότητας έναντι των αντιπάλων». Ο ίδιος αναγνώρισε πως το θέμα «της καθαρότητας, το ακέραιο του χαρακτήρα των μελών του πολιτικού μας προσωπικού, βεβαίως και σαφώς και είναι σοβαρότατο θέμα, αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δουλειά των βουλευτών να το διερευνήσουν και να εκδώσουν πορίσματα επ’ αυτού, είναι δουλειά της δικαιοσύνης». Υπενθύμισε την πρόταση που έχει καταθέσει το ΜέΡΑ25 για την ίδρυσης Σώματος Δίωξης Πολιτικού και Μεγαλοεπιχειρηματικού Εγκλήματος» σημειώνοντας πως «το πολιτικό έγκλημα, όπως όλοι ξέρουμε σε αυτήν την αίθουσα, πάει χέρι-χέρι με το μεγαλοεπιχειρηματικό έγκλημα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 κατέληξε λέγοντας πως «η δημοκρατία μας νοσεί βαθύτατα στα χρόνια των αέναων μνημονίων. Τα κόμματα που υπηρετούν τους δανειστές, αλλά και την ντόπια ολιγαρχία, κόμματα που ουσιαστικά λειτουργούν ως πολιτικοί εντολοδόχοι αλλότριων του λαού μας συμφερόντων, μετατρέπουν συστηματικά το κοινοβούλιο καθημερινά σε ιλαροτραγωδία που δεν παράγει καμία πολιτική, αλλά απλώς επικυρώνει εισαγόμενες νόρμες με όλο το παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης να αναλώνεται στο εάν εφαρμόστηκαν καλά -καλά για ποιους άραγε;- αυτές οι εισαγόμενες ντιρεκτίβες. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, επιλέγουμε να μιλάμε, να πράττουμε και να λειτουργούμε συστηματικά πολιτικά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και με όλο το σεβασμό απέναντι σε όλους σας, αποχωρούμε από αυτή τη συνεδρίαση».