Το Ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία απαντά στην προκλητική αναφορά του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ότι η  Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται την μοίρα τους στο Αιγαίο.

«Η διεθνής κοινότητα του 21ου αιώνα παρατηρεί έκπληκτη τα παραληρήματα θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού της σημερινής Τουρκίας. Έχουν καταδικαστεί και είναι ανάξια απάντησης, ενώ εκθέτουν διεθνώς όλο και περισσότερο αυτούς που τα εκστομίζουν και τα υποκινούν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναμορφώνεται ριζικά - Τι αλλάζει ...

Η προκλητική ανακοίνωση Ακσόι

Με μια νέα προκλητική ανακοίνωση η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει την κατάσταση. «Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο του Βυζαντίου, από το οποίο δεν ξυπνά εδώ 567 χρόνια», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι και χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης» ενώ κατηγορεί τη χώρα μας πως «τάσσεται κατά του Ισλάμ».  Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η Ελλάδα, με το πρόσχημα να αντιδράσει στην εναρκτήρια λατρεία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την εχθρότητα προς το Ισλάμ και την Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του Κοινοβουλίου μας εχθρικές δηλώσεις με υποκίνηση και ένδοξη σημαία, καταδικάζουμε το επιτρεπόμενο κάψιμο στη Θεσσαλονίκη. Τα χαλασμένα παιδιά της Ευρώπης, που δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν ξανά τον προσκύνημα στην Αγία Σοφία, ήταν και πάλι αυταπάτη. Αυτοί οι ρατσιστικοί αρχηγοί, που δεν έχουν πάρει το μάθημα από την ιστορία, όσοι δεν σέβονται τη λαμπρή σημαία μας πρέπει να θυμούνται τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο, το οποίο δεν μπόρεσε να ξυπνήσει έως και 567 χρόνια, και πρέπει να απαλλαγεί από την τεμπελιά της.

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οι πιέσεις προς την τουρκική μειονότητα των μουσουλμάνων στη χώρα της καταχωρούνται στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, το οποίο παραβλέπει την κατεδάφιση των ιστορικών τζαμιών στην επικράτειά της και δεν έχει τζαμιά στην πρωτεύουσα της. Η Τουρκία δεν μπορεί να δώσει μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χρήσης της εθνικής κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας.

Άνοιξε για λατρεία σύμφωνα με τη βούληση του τουρκικού έθνους-Mosque Τζαμί Kebir, Hagia Sophia-i-Sharif, όπως τα άλλα πολιτιστικά μας περιουσιακά στοιχεία της γης μας ανήκουν στην Τουρκία, θα είναι για πάντα ιδιοκτησία και προστασία μας. Το άνοιγμα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι επίσης σύμφωνο με τις απαιτήσεις της Σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO του 1972. Σύμφωνα με τη δέσμευση και την παράδοση ανοχής για όλα τα θρησκευτικά δικαιώματα και ελευθερίες στην Τουρκία, ολόκληρη η θρησκεία της ειρήνης αγκάλιασε τη θρησκεία του ναού του Ισλάμ του Τζαμί Sophia-i Kebir-i-Sharif, μετά την οποία θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε όλους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις