Στο Μάτι για μία μη προγραμματισμένη επίσκεψη βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Πέμπτης. Σημειώνεται πως η επίσκεψη γίνεται 7 ημέρες μετά την τραγική επέτειο από τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τους κατοίκους και μίλησε από κοντά για τα έργα που γίνονται στην περιοχή. O πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μνημείο που συμβολίζει τη προσπάθεια των θυμάτων να γλυτώσουν από τις φλόγες οι οποίες αφαίρεσαν τις ζωές 102 ανθρώπων, και εναπόθεσε ένα λευκό λουλούδι.

Από την περσινή επίσκεψη στο Μάτι.

Μάτι: Δωρεά 11 εκατ. ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία

Τον πρωθυπουργό στο Μάτι συνόδευαν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ για την αναγέννηση της περιοχής.

Αναλυτικά, θα διατεθούν:

  • 8 εκατ. ευρώ για την ανέγερση οικιστικών μονάδων προς τις ευπαθείς ομάδες εκείνες που μετά τη φονική πυρκαγιά αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη δική τους στέγη, σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων της εκκλησίας και
  • 3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης και των τεχνικών έργων για τη διαμόρφωση χώρου σε μεσογειακό πάρκο πρασίνου και αναψυχής που η τοπική κοινωνία επι χρόνια διεκδικεί σε οικόπεδο 130 στρεμμάτων του ΕΦΚΑ.

Το νέο πολεοδομικό σχέδιο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Αυγούστου.

Το χρονικό της φωτιάς στο Μάτι

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ξέσπασε πυρκαγιά, κοντά στο Νταού στην Πεντέλη, βόρεια της κεντρικής πλατείας του χωριού. Στην αρχή η πυρκαγιά κατευθυνόταν με φυσιολογικούς ρυθμούς προς την περιοχή του Διονύσου, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, αλλά το απόγευμα ο άνεμος ισχυροποιήθηκε και άλλαξε κατεύθυνση απότομα. Η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά του χωριού του Νταού και κινήθηκε δια μέσου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, προς την ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, στους οικισμούς Νέος Βουτζάς αρχικά και Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι μετέπειτα, μέσα σε λίγα λεπτά.

Από την πυρκαγιά στο Μάτι έχασαν συνολικά τη ζωή τους 102 άτομα, ενώ καταστράφηκαν χιλιάδες σπίτια και οχήματα. Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί πως σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί.

Σημειώνεται πως τουλάχιστον 9 άτομα πνίγηκαν στη θάλασσα όπου κατέφυγαν περιμένοντας βοήθεια.