Παραίτηση υφυπουργού Δικαιοσύνης: Ο Δημήτρης Κράνης υπέβαλλε την παραίτησή του αιφνιδιαστικά και τα καθήκοντά του αναλαμβάνει προσωρινά ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, όπως έγινε γνωστό. Είναι το δεύτερο στέλεχος της κυβέρνησης που υποβάλλει την παραίτησή του, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Πριν από μία εβδομάδα υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για τα θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο Γεράσιμος Θωμάς, προκειμένου να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης.

Στην επιστολή παραίτησης, ο κ. Κράνης, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ωστόσο ανειλημμένες από μακρού χρόνου και πάντως πριν από την έξοδό μου από το δικαστικό σώμα επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις μου, τις οποίες αδυνατώ να αθετήσω, όπως προπάντων η συμμετοχή μου σε συλλογικό έργο ερμηνείας του ΚΠολΔ ή ανάλογες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών κανονισμών, με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφού η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες. Παρακαλώ να δεχθείτε, για τους λόγους αυτούς, την παραίτησή μου, ευχόμενος κάθε επιτυχία στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου προς όφελος της πατρίδας μας”.

Ολόκληρη η επιστολή

Στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε: “Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτριος Κράνης, με επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπέβαλε την παραίτησή του από τα καθήκοντά του. Οι λόγοι της παραίτησης, όπως αναλύονται στην επιστολή και όπως από καιρό είχε γνωστοποιήσει στον Πρωθυπουργό, είναι προσωπικοί και συνδέονται με τις επιστημονικές του υποχρεώσεις. Ο Πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο έργο της Κυβέρνησης. Τις αρμοδιότητες του κ. Κράνη θα ασκεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας”.

Τί κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για στοχοποίηση από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα: “Μάλλον θα είναι ‘τυχαίο’ πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό. Αν περιμένει πάντως λίγο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο ανασχηματισμός θα ολοκληρωθεί. Όχι από τον ίδιο, αλλά από τα συμφέροντα που του επιβάλλουν τις ασκούμενες πολιτικές”.

Πότε ο ανασχηματισμός

Αναφορικά με την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, ο πρωθυπουργός, αν και φέρεται να έχει καταλήξει στις αλλαγές και τα πρόσωπα, φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ως προς τον χρόνο ανακοίνωσής του. Ως εκ τούτου, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μετάθεση της σχετικής ανακοίνωσης προς τα τέλη Αυγούστου προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μεταβεί στη ΔΕΘ με το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ποτέ δεν αποκλείεται κάποιος αιφνιδιασμός.