Για «εκτεταμένο ρουσφέτι στο Δημόσιο, από την κερκόπορτα που λέγεται “μετακλητοί”», κατηγορεί την κυβέρνηση ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ΝΔ που, δικαίως, ασκούσε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των μετακλητών, κατάφερε να ξεπεράσει τις επιδόσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε ένα μόλις χρόνο.

Τον Μάιο του 2020 ο αριθμός τους έχει φτάσει τους 2.817 (τον Μάιο 2019 ήταν 2.716, τον Μάιο 2018 ήταν 2.522 και, για να έχει κανείς ένα μέτρο σύγκρισης, τον Μάιο 2013 ήταν 1.768)», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επικρίνει επιπλέον την κυβέρνηση για το ότι «ενώ διαφήμιζε τον περιορισμό των μετακλητών με τον νόμο για το επιτελικό κράτος, στον ίδιο νόμο (άρθρο 46 παρ. 6) εισάγει διάταξη που λέει ότι ο αριθμός των μετακλητών κάθε υπουργού, υφυπουργού κλπ μπορεί να αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες!».

Πάντως ο Τομέας Διοίκησης του Κινήματος Αλλαγής βλέπει και μια ποιοτική διαφορά: «Εκτός από την αύξηση του αριθμού τους η ΝΔ έχει προχωρήσει σε μια πολύ πιο επικίνδυνη μετάλλαξη των μετακλητών: Τοποθετεί μετακλητούς σε θέσεις ευθύνης, υπεύθυνους να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα κι εξουσία. Η ΝΔ τοποθετεί μετακλητούς διευθυντές τεχνικών έργων και νομικών υπηρεσιών σε υπουργεία, κατεδαφίζοντας κάθε ασφαλιστική δικλείδα προστασίας των δημόσιων αγαθών. Ποια είναι η ευθύνη ενός μετακλητού που λογοδοτεί μόνο στον πολιτικό που τον προσέλαβε, σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, της δημόσιας ασφάλειας ή της υγείας; Καμία! Η ΝΔ διαλύει την δημόσια διοίκηση, ακυρώνοντας τα στελέχη της και καταπατώντας κάθε αρχή αξιοκρατίας και σωστής οργάνωσης», υποστηρίζει ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης για να συμπεράνει:

«Όμως τα υπουργεία δεν είναι τσιφλίκι της κυβέρνησης να διορίζουν όποιον θέλουν. Στην Ελλάδα αυτό το είχαμε μάθει και είχε μπει φρένο στις πρακτικές ρουσφετιού με το ΑΣΕΠ που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Τώρα η δεξιά κυβέρνηση ξαναφέρνει το εκτεταμένο ρουσφέτι στο Δημόσιο από την κερκόπορτα που λέγεται “μετακλητοί”».

Πόσο στοιχίζουν οι μετακλητοί

Σε ανάλογο δημοσίευμά της, η Εφημερίδα των Συντακτών, μιλά για εκτόξευση του αριθμού των μετακλητών, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους στη δημόσια διοίκηση έφτανε τα 2.774 άτομα που αποτελεί ρεκόρ 10ετίας! Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πως με τους ρυθμούς που διορίζει η εν λόγω κυβέρνηση, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο τους προσεχείς μήνες, χωρίς να γνωρίζει κανείς πού θα φτάσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο!

Σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου, η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τη μισθοδοσία ενός απλού μετακλητού συνεργάτη ανέρχεται ετησίως σε 22.000 ευρώ. Με βάση αυτό και κάνοντας τη σχετική πράξη, προκύπτει ότι η συνολική δαπάνη των μετακλητών του κράτους κοστίζει κάτι παραπάνω από 61 εκατ. ευρώ (2.774 επί 22.000), ενώ σε επίπεδο 4ετίας η δαπάνη εκτοξεύεται στα 244.112.000 ευρώ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η δαπάνη είναι μεγαλύτερη, καθώς αρκετοί από τους μετακλητούς καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων με επιδόματα και συνολικά αυξημένες αποδοχές.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η δαπάνη αυτή αφορά μόνο τους μετακλητούς. Αν προστεθούν οι αποσπασμένοι, οι υπερωρίες αυτών, τυχόν δαπάνες μετακινήσεων και τα λειτουργικά έξοδα των γραφείων, το ποσό φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις