Τις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμιάς στη Λέσβο συνάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στον προσφυγικό συνοικισμό του χωριού. Η κα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε την 90χρονη Αιμιλία Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου για τα όσα έπραξαν την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης «εκ μέρους όλων των Ελλήνων».

«Ήσασταν και είσαστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες ήταν περιτριγυρισμένες από τις οικογένειές τους, ανταπέδωσαν τις ευχαριστίες για την επίσκεψη και κέρασαν την ΠτΔ παραδοσιακό ντόπιο αμυγδαλένιο μπακλαβά.

Σύμβολα του προσφυγικού

Οι Αιμιλία Καμβύση, Ευστρατία Μαυραπίδου και Μαρίτσα Μαυραπίδου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή πριν από δύο χρόνια, είχαν γίνει «σύμβολα» το 2015, όταν δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες τους στις οποίες απεικονίζονταν να φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο από τη Συρία.

Οι τρεις γιαγιάδες συνέχισαν να το κάνουν αυτό όλο το διάστημα που το χωριό τους είχε γίνει το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, και συμπαραστέκονταν με όποιον τρόπο μπορούσαν στους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως του πολέμου της Συρίας, που καθημερινά έφταναν από τις τουρκικές ακτές.

«Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκαμιάς, Γιώργος Σαρόγλου, τόνισε πως οι «λιγοστοί άνθρωποι της Συκαμιάς δώσαμε δείγματα γραφής ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης. Στείλαμε μηνύματα σε όλον τον κόσμο, στους δυνατούς της γης, στους εμπόρους του πολέμου. Τους είπαμε ότι αυτοί σκοτώνουν αθώα παιδιά κι εμείς δίνουμε ζωή, τους δίνουμε γάλα».

Υποδεχόμενος την κα Σακελλαροπούλου, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη, προσφέροντάς της το βιβλίο «Παναγιά η γοργόνα», δημιούργημα του παιδιού της Συκαμιάς, Στρατή Μυριβήλη.

«Ο λόγος που έρχομαι είναι κυρίως για να σας τιμήσω και να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που κάνατε τόσα χρόνια, γιατί υπήρξατε πραγματικά ένα σύμβολο» σημείωσε η ΠτΔ, απευθυνόμενη στον πρόεδρο του χωριού και τους κατοίκους του.

«Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ. Με όλα αυτά τα “μωρέλια” και τους πονεμένους ανθρώπους που βοηθήσατε. Δείξατε όλη ακριβώς την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα που πρέπει να δώσει κανείς, αλλά πράγματι -στην ώρα που χρειάστηκε τη συνδρομή σας- την είχε από όλους εσάς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το έμαθε όλος ο κόσμος. Θέλησα κι εγώ τώρα να το δείξω» συμπλήρωσε η κα Σακελλαροπούλου.