Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις προσλήψεις στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από ανακοίνωση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη καλεί την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2021 ενώ το ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι «θα βρεθεί απέναντι στην προσπάθεια του κ. Θεοδωρικάκου να αποδομήσει τον ΑΣΕΠ».

ΣΥΡΙΖΑ: Τροποποίηση του Νόμου Πεπονή, Ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ, ή κατάργηση του;

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει και να δεσμευτεί ότι:

 • Δεν θα καταστρατηγήσει τον Ν.2190/1994
 • Δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών το 2021
 • Δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα

Καλούμε σε εγρήγορση τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και τους φορείς των εργαζομένων, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των ίδιων ανάλγητων και αντικοινωνικών πολιτικών που ζήσαμε με αποκλειστική ευθύνη του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού για πάνω από μία δεκαετία.

Εδώ και ένα χρόνο παρακολουθούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να υλοποιεί την μεγαλύτερη αντιμεταρρύθμιση που έχει γίνει στη σύγχρονη Ελλάδα και να καταστρατηγεί όχι μόνο τις μεγάλες τομές που είχαν θεσπιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και τις όποιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις της ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Οι ανακοινώσεις όμως των αποφάσεων της κυβέρνησης στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στην επιλογή διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με όσα έχουμε ζήσει όλο το χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για όλο το δημόσιο τομέα, επιβεβαιώνουν στον πλέον καλοπροαίρετο πολίτη την αναντιστοιχία διακηρύξεων της Κυβέρνησης και πράξεων της ίδιας και των στελεχών της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στο δόγμα «άλλα λέω και άλλα κάνω» αποφάσισε:

Α. την επιλογή διοικήσεων δημοσίου τομέα, η οποία προάγει την αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση του Δημοσίου, με εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Αυτόματα προκύπτουν τα ερωτήματα:

 • Γιατί κατάργησαν το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους ;
 • Γιατί κατήργησαν την επιλογή Τομεακών και Διοικητικών Γραμματέων, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους, εφόσον επιθυμούν την αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Δημόσια Διοίκηση ;
 • Ποια η σύνθεση και τα εχέγγυα ανεξαρτησίας της ειδικής πενταμελούς Επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που θα υλοποιεί την προεπιλογή των υποψηφίων;

Β. την προώθηση τροποποιήσεων για την αναμόρφωση του ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ, γνωστού ως νόμου Πεπονή, με εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Θα χαιρετίζαμε έστω τις προθέσεις που διακήρυξε ο Υπουργός Εσωτερικών, αν δεν είχαμε ζήσει έναν χρόνο τον οργιώδη τρόπο οικοδόμησης του κομματικού επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

 • Θυμόμαστε την εβδομαδιαία θεσμοθέτηση κατ’εξαίρεση διατάξεων και σημαντικών τροποποιήσεων Νόμων για τη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική αυτοδιοίκηση, σε άσχετα σχέδια νόμου, σε άλλες επιτροπές από την επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης υποβαθμίζοντας το κοινοβούλιο, τις δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, συντάσσοντας την βίβλο της Κακής νομοθέτησης.
 • Θυμόμαστε την «εμβληματική» δια νόμου ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για προσλήψεις προσωπικού στην Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. – “EnterpriseGreece”  και την πλήρη ανατροπή της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού. Κατήργησαν παντελώς τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων και στην επιλογή του προσωπικού, με διατάξεις στον Αναπτυξιακό νόμο.
 • Θυμόμαστε τις αθρόες πελατειακές προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στο στενό πυρήνα του Δημοσίου αντικαθιστώντας αντισυνταγματικά την δημόσια διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε και υπενθυμίζουμε, αν και πρόσφατα έχουμε δώσει κατάλογο στη δημοσιότητα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών (ΕΕΤΑΑ).

Ένα χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίνει και υλοποιεί το βασικό όραμα της ΝΔ: Την απεμπόληση των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της χρηστής διοίκησης, της βέλτιστης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου και της αμεροληψίας. Ακριβώς στον αντίποδα όσων διακηρύσσει.

Η διαρκής προσπάθεια αλλαγής, παράκαμψης και τελικά κατάργησης του Νόμου Πεπονή από τον παλαιοκομματισμό και την συντηρητική παράταξη είναι δεδομένη.

Δικαιολογημένα επομένως ζητάμε διευκρινίσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις, στις πρώτες αποφάσεις που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση:

 • Τι εννοούν και πως θα υλοποιήσουν μέσω γραπτών δοκιμασιών τις Δεξιότητες και την Προσωπικότητα των υποψηφίων; Ποια τα κριτήρια που θα θεσπίσουν για την αξιολόγηση της προσωπικότητας του κάθε υποψηφίου;
 • Πως θα διασφαλίσουν το αδιάβλητο των διαγωνιστικών διαδικασιών και από ποιόν φορέα θα υλοποιούνται οι διαγωνισμοί της γραπτής δοκιμασίας προσωπικότητας;
 • Εξήγγειλαν πως θα μειώσουν το διοικητικό βάρος του ΑΣΕΠ με έναν διαγωνισμό μίας προγραμματισμένης διαδικασίας. Γιατί τότε κατάργησαν τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων και γιατί κατήργησαν το παρατηρητήριο για τη δημόσια διοίκηση στον πρώτο Νόμο που ψήφισαν, στο Νόμο του επιτελικού κράτους ;
 • Εξήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης για Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία. Αναμένουμε επομένως την δέσμευση της κυβέρνησης για την άμεση κατάργηση των δεκάδων κατ’εξαίρεση διατάξεων που θεσμοθετούσε κάθε εβδομάδα από το πρώτο σχέδιο νόμου μέχρι σήμερα και την αυτόματη κατάργηση των προσλήψεων, των μοριοδοτήσεων και των αξιολογήσεων που έγιναν με τις κατ’εξαίρεση διαδικασίες.

Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι ούτε ο Υπουργός Εσωτερικών ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες ακύρωσης και παραδοχής όσων στρεβλών έχουν οι ίδιοι ψηφίσει μόλις σε έναν χρόνο. Γνωρίζουμε επίσης την απέχθεια του παλαιοκομματισμού για τον Ν.2190/1994 και για τις μεγάλες τομές της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, για την ανεξάρτητη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Γνωρίζουμε την απέχθεια του νεοφιλελευθερισμού για οτιδήποτε Δημόσιο.

Σήμερα γνωρίζουμε επίσης την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τα εκατοντάδες καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σήμερα γνωρίζουμε πρόσθετα την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στην οικονομία, αφού όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκε το πρωτογενές αποτέλεσμα για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 με έλλειμμα ύψους 7.463 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Γι αυτό παρά το επικοινωνιακό θόλωμα των νερών ρωτάμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και συγκεκριμένα τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Οικονομικών να δεσμευτούν ότι δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου την παταγώδη αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών με μείωση των μισθών τους το 2021, βάζοντας την οριστική ταφόπλακα στη δημόσια διοίκηση.

Τους καλούμε επίσης να δεσμευτούν ότι για τους ίδιους λόγους δεν θα απομειώσουν δημόσιες δομές και δεν θα προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δομών του δημόσιου τομέα, για να δείξουν μείωση δημόσιων δαπανών.

Τους καλούμε να δεσμευτούν τώρα, δημόσια και να απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Τέλος καλούμε σε εγρήγορση τον προοδευτικό κόσμο της χώρας και τους φορείς των εργαζομένων, να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των ίδιων ανάλγητων και αντικοινωνικών πολιτικών που ζήσαμε με αποκλειστική ευθύνη του νεοφιλελευθερισμού και του παλαιοκομματισμού για πάνω από μία δεκαετία.

ΚΙΝΑΛ: Προσπάθεια αποδόμησης του ΑΣΕΠ και «ρουσφέτια»

«Με τα βαρύγδουπα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι δεν θα ξαναδούμε 80χρονους, άσχετους με το αντικείμενο διοικητές σε νοσοκομεία και λοιπά νομικά πρόσωπα του κράτους. Αν δει όμως κανείς λίγο πιο προσεκτικά τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, θα διαπιστώσει ότι οι φαιδρές επιλογές διοικήσεων της κυβέρνησης που διασύρθηκαν στα social media, θα περνούσαν όλες με άριστα αυτά τα περισπούδαστα τεστ που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Η ΝΔ, λέει ότι θα θέσει ελάχιστα τυπικά προσόντα τα οποία θα πρέπει να έχει κάποιος υποψήφιος διοικητής νομικού προσώπου. Τέτοια τυπικά προσόντα, όμως, που τα διαθέτουν σχεδόν όλοι όσοι έχουν ένα οποιοδήποτε πτυχίο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, για να μπορούν όλοι οι κομματικά εκλεκτοί της ΝΔ να περάσουν ως υποψήφιοι στο 2ο στάδιο διαλογής των υποψηφίων, στο οποίο τον λόγο έχουν τα υψηλά κομματικά στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα, την κατάταξη των βιογραφικών των υποψηφίων διοικητών θα κάνει μια 5μελής επιτροπή με τρία από τα 5 μέλη – η αποφασίζουσα πλειοψηφία δηλαδή – να είναι γενικοί γραμματείς κι ο έμπιστος του κ. Μητσοτάκη, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Να σημειωθεί εδώ, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει με ερώτησή του στη Βουλή το γεγονός ότι ο εν λόγω πρόεδρος τοποθετήθηκε στη θέση αυτή χωρίς να έχει τα προσόντα που θέτει ο νόμος, αλλά η κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε. Πως μπορεί, λοιπόν, κάποιος που δεν πληροί ο ίδιος τα κριτήρια τοποθέτησής του σε μια θέση διοικητή, να αποφασίζει για την επιλογή όλων των διοικητών του Δημοσίου;

Σε ό,τι αφορά την μοριοδότηση των υποψηφίων διοικητών, αποτελεί μεγάλη παράλειψη η παντελής απουσία μοριοδότησης της φοίτησης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ). Η ΕΣΔΔΑ αποτελεί την παραγωγική σχολή στελεχών ταχείας εξέλιξης του Δημοσίου, ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1983 για να παράξει στελέχη για τους Δημόσιους φορείς άριστα καταρτισμένα με βαθιά γνώση των διαδικασιών και απαιτήσεων μιας σύγχονης δημόσιας διοίκησης. Στην σχολή έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα και κόπος, και η παράλειψή της από την διαδικασία για την οποία ουσιαστικά ιδρύθηκε – τη στελέχωση των ανώτερων κλιμακίων της δημόσιας διοίκησης, συνιστά βαρύτατο ατόπημα που σκοπό έχει την περαιτέρω απαξίωση του Δημοσίου προς όφελος αδιαφανών ιδιωτικών συμφερόντων.

Η κυβέρνηση προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στις διατάξεις του νόμου Πεπονή με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε το ΑΣΕΠ και πολέμησε το ρουσφέτι στην Ελλάδα. Το ΑΣΕΠ πολεμήθηκε λυσσαλέα αλλά άντεξε γιατί αποκρίνεται σε μια ανάγκη του ελληνικού λαού: την ανάγκη για αξιοκρατία στο Δημόσιο. Ο κ. Θεοδωρικάκος θα μας βρει απέναντι σε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το ΑΣΕΠ. Άλλωστε, η μέχρι τώρα πρακτική της κυβέρνησης ΝΔ σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις δείχνει ότι η ΝΔ προσλαμβάνει μεγάλο αριθμο προσωπικού στο Δημόσιο με εξαρτημένη σχέση εργασίας (συμβασιούχους, μετακλητούς κλπ) ώστε να δημιουργεί εκ νέου έναν στρατό κομματικών ομήρων. Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΑΣΕΠ αποτελεί εμπόδιο στα φιλόδοξα σχέδια της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει το Δημόσιο, δηλαδή να προσλαμβάνει τους κομματικούς εκλεκτούς υπό την ψευδεπίγραφη ταμπέλα ότι είναι άξια στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Υπάρχουν, προφανώς, προβλήματα που δυσκολεύουν τους συμβούλους του ΑΣΕΠ να διεκπεραιώσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες πρόσληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10% των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ κάνει ένσταση με αποτέλεσμα τεράστιες καθυστερήσεις. Αν θέλει η κυβέρνηση μπορεί να συμβουλευτεί το πρόγραμμά μας όπου έχουμε αναδείξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΑΣΕΠ και να αντιγράψει από εκεί προτάσεις. Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού ταχείας επίλυσης των ενστάσεων. Προτείνουμε, επίσης, τη στάθμιση του βαθμού πτυχίου κάθε υποψηφίου ανάλογα με την κατάταξη του πανεπιστημίου από το οποίο αποφοίτησε στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή αξιολόγηση των Πανεπιστημίων ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο κατά το οποίο απόφοιτοι «εύκολων» σχολών με υψηλούς βαθμούς υπερτερούν αποφοίτων μεγάλων πανεπιστημίων που η υψηλή βαθμολογία επιτυγχάνεται δυσκολότερα. Όλες αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν διατηρώντας πάντα το εχέγγυο της ανεξαρτησίας του ΑΣΕΠ και της απόλυτης απομάκρυνσής του από τις κομματικές παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις