Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας να παροτρύνει τα δημόσια νοσοκομεία που εποπτεύει να στέλνουν τα δείγμα για τεστ κορονοϊού σε ένα συγκεκριμένο ιδιωτικό εργαστήριο. Η κατάσταση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αποκαλύφθηκε ότι συνεργάτης του εργαστηρίου αυτού, είναι ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.

Άμεση ήταν η οξεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Ανδρέα Ξανθό να τονίζει ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό. Από την πλευρά του ο καθηγητής με δήλωσή τους μας αναφέρει ότι «Δεν έχω οποιαδηποτε σχέση με την 1η ΥΠΕ και δεν έχω οποιαδήποτε σχέση με μοριακές εξετάσεις που ανατέθηκαν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο από την 1η ΥΠΕ. Με διαγνωστικό κέντρο συνεργαζόμουν στο παρελθόν ως εξωτερικό συνεργάτης. Τη συνεργασία μου διέκοψα αμέσως μόλις ανέλαβα καθήκοντα αναπληρωτή εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για θέματα πανδημίας, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια σύγκρουσης συμφερόντων»

Η απάντηση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού

«Μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα» για την κυβέρνηση, δημιουργούν οι «σημερινές αποκαλύψεις για την απόφαση του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ να διενεργούνται τα μοριακά τεστ που παραγγέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που έχει σχέση με μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία». Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και προσθέτει ότι «είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια (ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κ.λπ.)». Επισημαίνει ότι αυτό, «λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία». Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι όμως εκεί που «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας, είναι η σκανδαλώδης πολιτική απόφαση να δοθεί η “δουλειά” και το δημόσιο χρήμα σε “ημέτερο”, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ».

Ο κ. Ξανθός υποστηρίζει ότι οι παραιτήσεις των υπευθύνων «γι’ αυτή τη χυδαιότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητηθεί» και πως «ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων». Σημειώνει ότι «πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας» και προσθέτει ότι σοβαρό ζήτημα υπάρχει και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση. Καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πανδημία «ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία». Σχολιάζει, τέλος, ότι «τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19».

Τεστ κορονοϊού: Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας μπλόκαρε και κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία

Τα νοσοκομεία εμφανίζονται κατά ένα – όχι και τόσο – περίεργο τρόπο με βασικές ελλείψεις στα τεστ covid-19, παρά του ότι είχαν έξι ολόκληρους μήνες για να συγκεντρώσουν επαρκή αποθέματα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις