Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρει πως “είναι μία διαδικασία δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική”. “Στο Δημόσιο θέλουμε εκείνους που είναι πιο άξιοι και μπορούν να αποδείξουν τις γνώσεις τους. Δεν αρκούν μόνο οι τίτλοι σπουδών αλλά οι πραγματικές ικανότητες και γνώσεις”, αναφέρει και προσθέτει: “Όταν το κράτος θέλει να προσλάβει 10 στατιστικολόγους δεν θα τους επιλέγει κάνοντας “διαγωνισμό” βαθμολογίας ανόμοιων πανεπιστημίων, από διάφορες χώρες, σε πτυχία που πήραν οι υποψήφιοι σε διάφορες εποχές. Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν θα συμμετέχουν σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, πάνω σε συγκεκριμένα θέματα που θα αντιστοιχούν με την εργασία που θα κάνουν την επομένη της πρόσληψής τους και θα προσλαμβάνονται εκείνοι που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις. Είναι μια διαδικασία δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική”.

Επίσης, ο υπουργός περιγράφει έξι μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο. Όσον αφορά στα εργασιακά, στο Δημόσιο θεσπίζεται νέο προσοντολόγιο. Επίσης θεσμοθετείται η τηλεργασία, με πλαίσιο που θα διαμορφωθεί με την συνδρομή της γαλλικής εταιρείας Expertise France. “Η νομοθεσία θα ψηφιστεί εντός του έτους, επεξεργαζόμαστε όμως και σχέδιο έκτακτης εφαρμογής για κάθε ενδεχόμενο”, ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος. Επιβεβαίωσε επίσης, πως θα υπάρξει αλλαγή στην χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας και θα απαιτούνται γραπτές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου και ότι προετοιμάζεται ο νέος Ενιαίος Κώδικας Αυτοδιοίκησης με τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, Περιφερειών και Δήμων. Όσον αφορά τα “αδήλωτα τετραγωνικά”, που υπολογίζεται πως αφορά 1.750.000 άτομα, δήλωσε πως οι φορολογούμενοι κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια από πρόστιμα ενώ οι δήμοι θα έχουν μόνιμα επί πλέον έσοδα της τάξεως των 100.000.000 ευρώ. Τέλος προανήγγειλε πως θα τεθεί σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Με γραπτό διαγωνισμό οι προσλήψεις

Όσον αφορά τις αλλαγές στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, προβλέπεται κατάργηση των ξεχωριστών προκηρύξεων που εκδίδονται από το ΑΣΕΠ και καθιέρωση ενός γραπτού διαγωνισμού κάθε χρόνο για όλες τις προσλήψεις. Οι γραπτές δοκιμασίες διεξάγονται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνουν τρία μέρη: Γνωστικά πεδία, Δεξιότητες, Προσωπικότητα. Οι ερωτήσεις που αφορούν στα γνωστικά πεδία θα προκύπτουν, κατόπιν κλήρωσης. Η επίδοση στη γραπτή δοκιμασία θα είναι το βασικό κριτήριο για την κάλυψη κενών θέσεων, καθώς δεν θα δίνεται τόση σημασία στα τυπικά προσόντα. Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και η κατάθεση στη Βουλή προς ψήφιση αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που θα θεσπιστούν υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις