Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα καταστροφικά επεισόδια στη Μόρια, τονίζοντας ότι «αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη-Μηταράκη». «Για μια ακόμα φορά το μόνο που καταφέρνει (η κυβέρνηση) είναι να βρίσκεται η χώρα μας στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πάντα για τους λάθος λόγους», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ενώ η ΝΔ έταζε προεκλογικά ότι θα κλείσει τη δομή της Μόριας, κατάφερε σε μια δομή με 5.600 ανθρώπους να ξεπεράσουν τις 20.000 και πως ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να πιέζει για συνολική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, «καθιστά την Ελλάδα μια αποθήκη ψυχών».

«Η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και με τις επιλογές της οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα στη Μόρια. Στη διάρκεια της πανδημίας άφησε τις δομές στην τύχη τους, δεν φρόντισε για την αποσυμφόρησή τους, αδιαφόρησε για τη στελέχωσή τους. Δημιούργησε μια δομή χωρίς καμία δυνατότητα πρόνοιας αλλά και ελέγχου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί μεταξύ άλλων, έκτακτα μέτρα στήριξης της Λέσβου, κάλυψη όλων των υγειονομικών αναγκών, και άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να μην μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές και να διεκδικήσει η χώρα μας, άμεσες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.

Βούτσης: Η καύσιμη ύλη των γεγονότων υπήρχε στη Μόρια εδώ και πολλούς μήνες

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης ο οποίος μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι «θερίζουμε θύελλες» καθώς, όπως είπε, η Μόρια είχε τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 ανθρώπων και είχε φτάσει στο σημείο να έχει 13 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. «Πιστεύω ότι η διακοπή της αποσυμφόρησης των νησιών το πρώτο 8μηνο της κυβερνητικής θητείας ήταν το γενεσιουργό αίτιο που δημιούργησε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» υποστήριξε ο Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να αποτραπεί ένα τέτοιο γεγονός.

Να υπάρξει μετάγγιση πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, ο τέως πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μετάγγιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα. «Τώρα θα πρέπει να υπάρχει μετάγγιση πολύ μεγάλου μέρους αυτού του πληθυσμού στην ηπειρωτική χώρα, και να επανεκκινήσουν τα προγράμματα όπως το «Εστία» που έχουν καταργηθεί και παράλληλα, για όσους μείνουν να ληφθούν μέτρα και υποδομές για να προχωρήσουν τη ζωή τους».

Τέλος, ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι η καύσιμη ύλη των σημερινών γεγονότων υπήρχε εδώ και μήνες στη Μόρια. «Η καύσιμη ύλη των γεγονότων υπήρχε στη Μόρια εδώ και πολλούς μήνες και όσον αφορά στην επικινδυνότητα της πανδημίας και όσον αφορά στην επικινδυνότητα για τέτοια γεγονότα και εντάσεις» κατέληξε ο κ. Βούτσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις