«Το ζήτημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό» και «διεξάγει μυστική διπλωματία», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και καλεί τον πρωθυπουργό «έστω και τώρα» «να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Πιο αναλυτικά, σε ανάρτησή του στο facebook, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι «πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του».

Πληροφορηθήκαμε όλοι σήμερα από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για…

Gepostet von Alexis Tsipras amDonnerstag, 10. September 2020

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από τον διεθνή Τύπο για μείζονος σημασίας πρωτοβουλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, σε κρίσιμα εθνικά θέματα». Προσθέτει ότι «από την ανακοίνωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άλλωστε, έμαθαν, τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και οι πολίτες, ότι υπήρξαν οι εν λόγω συνομιλίες στο Βερολίνο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας. Ενώ από το tweet του γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, μάθαμε για συναίνεση του πρωθυπουργού σε τεχνικές συνομιλίες με τη Τουρκία, την ώρα που το Oruc Reis σαρώνει μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι «στις πιο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα το ζήτημα πια δεν είναι ούτε η έλλειψη στρατηγικής, ούτε η έλλειψη συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Ούτε καν οι εκ των υστέρων τραγελαφικές θεωρίες περί “θορύβων”, “ανέμων” και “συνομιλιών που δεν είναι συνομιλίες”». «Το ζήτημα», υπογραμμίζει ο ίδιος, «είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Διεξάγει μυστική διπλωματία και χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εκτός και άλλη γλώσσα εντός της χώρας, φοβούμενος πάντα μην απογοητεύσει το κόμμα του και την εκλογική του πελατεία». Ο κ. Τσίπρας προσθέτει πως ο πρωθυπουργός «δεσμεύει τη χώρα έναντι της Τουρκίας, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αλλά και χωρίς να ζητήσει, όπως θα όφειλε, καμία εξουσιοδότηση για να υπογράψει δεσμεύσεις. Ούτε από Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ούτε από τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε καν από το υπουργικό του συμβούλιο».

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «έστω και τώρα λοιπόν, έχει υποχρέωση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα για το έγγραφο που υπέγραψε εν κρυπτώ με την Τουρκία και τους όρους στους οποίους η Ελλάδα δεσμεύθηκε».

Η φράση που άναψε «φωτιές» 

Φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό μια θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη  που εκφράστηκε τόσο στην αρθρογραφία που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και « Le Monde» όσο και στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μετά τη Med7 στην Κορσική.

Στην αρθρογραφία του ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη οριοθετημένη»(«non delimited waters») την περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες επί έναν μήνα το Oruc Reis σημειώνοντας επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτάσματος φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί». («President Erdogan sent his navy to support an attempt to explore for gas deposits in an area of the Eastern Mediterranean that both Greece and Turkey claim rights to, and is still undelimitated»)

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση αυτήν και στις χθεσινές επίσημες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Med 7 στην Κορσική σημειώνοντας πως «Η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς εάν η χώρα μας θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι έρευνες του Oruc Reis απάντησε: «είναι σαφές από το άρθρο του πρωθυπουργού ότι μιλάμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Μάλιστα, το θέμα απέκτησε επιπλέον βαρύτητα καθώς ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε στο άρθρο του ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με αναφορά στην τριμερή συνάντηση με το Βερολίνο. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη συνάντηση -που διαψεύδονταν από τα κυβερνητικά στελέχη- μιλώντας για «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία από την οποία αποσύρθηκε τελικά η τελευταία.

Επίσης, στο άρθρο του ο πρωθυπουργός μιλάει για «διαφορές» με την Τουρκία («We discuss our differences») όταν η εθνική γραμμή είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Φυσικά, το θέμα πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν άμεση ενημέρωση του ελληνικού λαού και κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για μυστική διπλωματία και παλινωδίες, ενώ ακόμα και αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού Τύπου ζητούν ο πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει αλλαγή στην εθνική γραμμή.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν πιστεύει πως ό,τι δεν έχει οριοθετηθεί ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού (ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο) είναι αμφισβητούμενο και κυρίως αν προτίθεται να μπει σε διαπραγμάτευση διαμοιρασμού  με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις